Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
3°C
SOB.
21°C
4°C
Oceni objavo

Policija svetuje

V oktobru smo policisti PP Dolenjske Toplice na območju občine Dolenjske Toplice obravnavali kazniva dejanja: nezakonit lov in nezakonit vdor v telekomunikacijsko omrežje.

 

V oktobru smo obravnavali le nekaj prometnih nesreč z udeležbo divjadi, kjer je nastala materialna škoda na vozilih. O kršitvah javnega reda in miru nismo bili obveščeni. 

 

Pred nami so veseli december ter praznovanje božiča in novega leta. Ta čas je namenjen veselju, obisku družin, druženju, praznovanju, javnim prireditvam, silvestrovanju in praznovanjem na prostem med množicami ljudi.

 

V tem mesecu se poviša tudi uporaba in zloraba pirotehničnih sredstev. Svetujem vam, da:

  • ne mečete pirotehničnih sredstev, katerih glavni učinek je pok (petarde, mege, kobre …) pred 26. decembrom ali po 2. januarju;
  • ne predelujete pirotehničnih sredstev zaradi povečanja učinka.

 

Pirotehnične izdelke kupujte le v trgovinah, ki imajo za prodajo teh izdelkov dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Ob nakupu bodite pozorni in preverite:

  • ali so na izdelku navodila za uporabo, ki morajo biti napisana v slovenskem jeziku in obvezno priložena vsem pirotehničnim izdelkom.

Pred uporabo izdelkov preberite navodila in jih tudi upoštevajte.

 

Ko boste uporabljali pirotehnična sredstva, imejte v mislih, da se jih NE uporablja v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javne prireditve.

 

Mladoletnikom je dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke kategorij le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

 

Policisti bodo dosledno ukrepali proti vsem, ki bodo kršili določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov. Za navedene kršitve posameznika je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov.

 

Neprimerna uporaba pirotehničnih izdelkov je skupni problem, zato prosim vse, predvsem pa starše, skrbnike, učitelje in vzgojitelje, da z opozarjanjem na nevarnosti in možne posledice takega početja ter s svojim lastnim zgledom pripomorejo k preprečevanju in zmanjševanju posledic.

 

Če imate kakršno koli vprašanje, predlog ali informacijo, ki bi nam koristila pri našem delu, mi to lahko sporočite na tel. številko 07 38 43 890 ali elektronsko pošto jan.zavodnik@policija.si.

 

JAN ZAVODNIK, vodja policijskega okoliša

 

Oglejte si tudi