Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

"Načrtujemo tudi medvedovo pot"

Rog. Območje izjemne naravne in kulturne dediščine, kjer delujejo številna društva, zavodi in posamezniki. Vsak na svoj način gojijo tradicionalne in tudi sodobne dejavnosti, povezane z naravo in edinstveno roško dediščino. Letos poleti bodo vrata v ta svet odprli obiskovalcem, ki bi želeli strokovno, a vseeno poljudno, hkrati pa atraktivno pobliže spoznati, kaj vse v svojih nedrjih skrivajo prostranosti Roga.
Na Kočevskem rogu imamo vsebine, ki so glede na naravno in kulturno dediščino v slovenskem merilu v sami špici. Prostranost kočevskih gozdov, ves ekosistem, zgodbe dediščine, kot je kočevarska, zgodba medvojnega obdobja, področje industrializacije, roške žage, železnica. Široka paleta zgodb, ki jih tudi mi domačini slabo poznamo, se jih slabo zavedamo,” svet Roga opisuje eden izmed idejnih očetov projekta Poletje na Kočevskem rogu Andrej Hudoklin. Izpostavi tudi dediščino pragozdov, enkratno in pionirsko zavarovanje narave. Pred Rogom je bil na ta način zavarovan namreč le yellowstonski park. Na območju Roga je bil že v preteklosti s strani države načrtovan regijski park, ki naj bi povezal vse omenjene vsebine. “To se žal ni zgodilo, zato smo zdaj ljudje, ki na Rogu delamo na heterogenih materijah, stopili skupaj in vsebine, s katerimi se že desetletja ukvarjamo in ustvarjamo, poskušali povezati v zgodbo, s katero bi vzpostavili nek nov odnos do tega prostora. Nosilci zgodb projekta so lokalna društva, občina, zavodi, ki delajo na Rogu, tudi nekatera podjetja,” pojasnjuje Hudoklin.

Predstavitve za manjše skupine

Ideja je začela tleti letošnjo pomlad, ko je Hudoklin z vrhunskim domačim fotografom Borutom Petrlinom in Matjažem Matkom z Zavoda za ohranitev kulturne dediščine Nesseltal Koprivnik oblikoval idejno zasnovo, se obrnil na občino, na prijatelje in znance, s katerimi so začutili dolžnost, da vse te žlahtne zgodbe Roga povežejo in jih skušajo približati ljudem. Program, ki je zasnovan na kakovostni vsebini, bo zaznamoval letošnji julij, ko bodo na Rogu številne predstavitve, sprehodi in ustvarjalne delavnice v okviru manjših skupin. “Ja, težko je denimo v pragozd peljati več kot 30 ljudi. Več kot toliko številčni množici je denimo težko predstaviti polhe. Tak način podajanja je tudi veliko bolj pristen, oseben,” namero pojasnjuje Hudoklin. Za posamezne dogodke bo potrebna predhodna prijava na TIC-u, kjer bodo na voljo tudi dodatne informacije glede dogodkov. Vsi namreč vendarle ne bodo številčno omejeni. Večina dogodkov bo brezplačna, možne bodo donacije. Poletje na Rogu so snovalci sprva želeli razširiti, vključiti še občini Kočevje in Semič, a ostalo je le pri ideji. “Vrsta stvari še ostaja v izziv za v prihodnje, glavno je, da vrata na Rog odpiramo in da ostanejo odprta tudi naprej. Kot lokalna skupnost tega prostora res ne znamo vključevati v turistično ponudbo. Rog je vrhunska zgodba, ki še čaka, da jo bo nekdo realiziral,” poudari vsem dobro poznani topliški zanesenjak Hudoklin. Doda, da želijo v ponudbo vključiti tudi opazovanje medveda, kar bodo sicer v letošnjem letu težko uresničili, čeprav so dogovori že v teku. Načrtujejo tudi informativno sobo na Rogu, medvedovo pot, vzgojo vodnikov. Vizija za naprej, ko bodo snovalci Poletja na Kočevskem rogu že bogatejši za izkušnje letošnjih dogodkov, na podlagi katerih bodo usmeritve lažje. Podrobnosti letošnjega dogajanja, ki ga bodo z zaključnim srečanjem sklenili 31. julija pri gozdarski koči na Resi, boste našli na spletni strani občine, na voljo bo tudi priložnostna zloženka. Vabljeni na Rog!

Oglejte si tudi