Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
5°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Zimska pravljica na Malem Riglju

Letošnjega prvega pohoda v organizaciji Društva upokojencev Dolenjske Toplice na Mali Rigelj 10. januarja se je udeležilo 24 ljubiteljev hoje in druženja. Dodobra smo se naužili lepot dolenjske pokrajine, ki je zasijala v zimski preobleki.
Iz Dolenjskih Toplic nas je pot vodila preko Sel do Poljan, kjer smo občudovali stare hiše, ki nosijo pripovedi še iz časov, ko so tu prebivali Kočevarji vse do začetka druge svetovne vojne, ko so jih izselili. Strmo po gozdni poti, kjer smo doživeli pravo zimsko pravljico, se je kolona visoko nad Občicami povzpela do Malega Riglja, do postanka pri članih društva Anici in Dragu Zupančiču, kjer smo si odpočili ob zakurjeni peči, malici in prijetnem klepetu o načrtih za leto, ki se je začelo. Poleg pokrajine, ki je slikovita, smo se seznanili tudi s kulturno dediščino tega kraja. Tu je cerkev Sv. Uršule iz 18. stoletja in domačija iz leta 1814, na kateri je spominska plošča o ustanovitvi Levstikovega bataljona junija 1943. Povratek je potekal ob rahlem naletavanju snežink preko Velikega Riglja, na Cerovec in na Dobravo na izhodišče pohoda.

Vsako leto januarja obiščemo te kraje, a vedno najdemo kakšno novo stezico. Naš predsednik Dušan Kraševec je že v nedeljo preveril prehodnost poti, za katero marsikdo od nas ni vedel.  Lep, zimski dan z rahlim naletavanjem snega nas je vrnil v čas, ko smo se kot otroci veseli snega; še danes ni drugače, prevzame nas neka mladostna razigranost, saj smo v srcu še mladi in to ohranjamo z gibanjem in druženjem v domačem okolju, ki vedno preseneča…….

 

Pripravila: Elica Pavlič

Oglejte si tudi