Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
3°C
JUTRI
18°C
3°C
Oceni objavo

Topliški upokojenci na Triglavu

Sredi septembra se je sedem članov topliškega društva upokojencev in en „pripravnik“, ki na upokojitev še čaka, podalo na najvišji vrh Slovenije. Vodil jih je Marjan Markovič, prekaljeni topliški gornik, ki mu niso tuji niti najvišji vrhovi sveta. Pravi, da so opravili čudovito turo brez kakršnikoli težav.
Marjan Markovič gorniško skupino pri Društvu upokojencev Dolenjske Toplice vodi že kaki dve leti. „Že ob upokojitvi so me povabili k sodelovanju, da bi vodil skupino, ki bi se podala tudi v višje gore. Običajno osvajamo vrhove sredogorja, kjer ni navez, kjer smo vsi popolnoma varni. Vsak gre sicer na svojo lastno odgovornost, a vseeno je bolje določiti vrhove, ki res ne skrivajo kakih nevarnosti,“ izpostavi plat, ki je za pohodnike vseh starosti najbolj pomembna. Od številčno skromnih začetkov je hitro pridobival zaupanje, danes skupina šteje že krepko čez trideset navdušenih pohodnikov. Zastavili so si, da se na pot podajo enkrat mesečno, vsak četrti torek v mesecu. Datum seveda prilagajajo vremenskim razmeram. Začeli so nekoliko nižje in osvajali dolenjske vrhove, nato vrhove nad dva tisoč nadmorskih metrov in obiskali tudi več hrvaških gora. „Veseli me predvsem, ko vidim, da na naših turah uživajo, torej da ne gre le za osvojitev nekega vrha, pač pa da dejansko opazujejo lepote narave. Vedno jim razložim razgled, okolico, saj poznam praktično vsak slovenski vrh. V gorah, bi rekel, se počutijo mlade. Na nek način dokazujejo, da za gorništvo ni nikoli prepozno, predvsem pa, da si za takšne stvari lahko vzamejo čas. Drva bodo lahko sekali tudi jutri, vrt urejali pojutrišnjem,“ se nasmeje Markovič, ki se sam s planinstvom ukvarja že od leta 1973.

Krožno okrog Triglava

Cilje so topliški upokojenski pohodniki višali postopoma, z vsakim osvojenim je rasla želja, vse bolj glasno so se pojavljala tudi vprašanja, kdaj bodo šli na Triglav. „Letos poleti sem nekako ocenil, da smo pripravljeni. Na Triglav se nas je tako 13. septembra podalo sedem upokojencev in en „pripravnik“: Martina in Branko Fink, Marjan Pečak, Franci Bučar, Tone Pekolj, Martin Šmid in Vida Šenica. Vsi so se izjemno dobro odrezali,“ je zadovoljen mentor, kot mu pravijo sami. Izbral je nekoliko lažno pot glede dostopa; s Pokljuke so se podali do Planike, kjer so prespali. Posebne utrujenosti ni bilo, v planinski koči so se pred spanjem še poveselili, nato pa zgodaj zjutraj odrinili proti vrhu. „Uživali smo v naravi, imeli smo čudovito vreme, pred nami so se odpirali čudoviti razgledi. Kot vodiču so mi popolnoma zaupali, česar sem res vesel. Vračali se nismo po isti poti, šli smo do Kredarice, nato pa v dolino. Vsi člani odprave smo bili stari nad 60 let, med potjo ni bilo nobenih težav, le veselje,“ pravi topliški planinec, ki je bil na Triglavu že 41-tič.

Na večjo odpravo v tujino se je podal lansko leto, ko je osvojil Pik Lenin, osemtisočak v Kirgiziji. „Želja je bila, da bi se letos z ekipo odpravil na plezanje v Južno Ameriko, a obe odpravi sta mi bili časovno preblizu. Še k sreči, saj niso imeli sreče z vremenom in na goro, ki so si jo zadali, niti niso mogli. Upam, da mi bo prihodnje leto uspelo odpotovati v Iran na Damavand.“ Leta 2009 je že bil ob vznožju te gore, a tudi tisti odpravi je zagodlo vreme, na vrh niso mogli. „Želel bi se vrniti, ta gora ima res poseben čar. Tudi Iran sam, kjer so ljudje izjemno prijazni, pustijo res lep vtis. Želel bi si tudi v Himalajo, če bo kakšna krajša odprava, zagotovo se bom vrnil tudi še v Švico,“ želje našteva Markovič, gorniški vodja topliških upokojencev, ki je poln načrtov tudi za svojo skupino. O njihovih osvojenih vrhovih bomo tako gotovo še prebirali. Srečno!

Oglejte si tudi