Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
SOB.
21°C
4°C
Oceni objavo

Spoznajmo Dolenjsko: Pohod po Machovi poti

Člani Društva upokojencev Dolenjske Toplice smo se tretji torek v januarju udeležili pohoda po Machovi poti v organizaciji DU Mali Slatnik v sklopu projekta Spoznajmo Dolenjsko, h kateremu je pristopilo že trinajst društev.
Zbrali smo se na Cikavi, udeležba je bila množična z natanko 137 pohodniki. Pohod je potekal na relaciji  Cikava  -  Mali Slatnik  -  Križe  -  Bendje  -  Veliki Slatnik  -  Trdinov amfiteater   -  Veliki studenec (jaslice)  -  Cikava.

 

V prazničnem letu, ob 650. obletnici ustanovitve Novega mesta, so v Krajevni skupnosti Mali Slatnik začeli oživljati pomembno zgodbo iz preteklosti tega kraja. To je zgodba o vizionarski družini Mach in njeni zapuščini. Predstavljajo jo z Machovo potjo, ki z obstoječimi naravnimi in kulturnimi danostmi predstavlja zgodbe in dosežke iz preteklosti, ter jih tako ohranja za prihodnost.

Johann Mach, v filozofiji izobražen humanist in poznavalec naravoslovja, je leta 1862 kupil graščino v vasi Veliki Slatnik in se tja preselil s svojo družino. Na Machovemu hribu je gojil sviloprejko, do takrat pri nas neznanega metulja, azijskega svilnatega prelca jamamaja. Njegov sin Ernst Mach je bil znanstvenik, fizik in filozof svetovnega formata. Po njem se imenuje Machovo število, ki ga običajno uporabljamo za opis hitrosti letal.

Machova pot je dolga 6,8 km in poteka od Malega Slatnika proti Velikemu Slatniku, kjer je stala graščina družine Mach. S povestjo Zakleti oreh, vezano na Machovo prelepo in v ljubezni nesrečno hčerko Wilhelmino, v našo zgodbo vstopa tudi večni gorjanski popotnik in pripovednik Janez Trdina. Prehodili smo del poti in se seznanili z znamenitostmi, s katerimi so nas seznanili organizatorji pohoda in gostitelji, med drugim Trdinov amfiteater,  jaslice, apoteka palčkov.  Pri studencu nas je pričakalo okrepčilo.

 

V hladnem a prelepem sončnem dnevu smo se imeli lepo, srečali smo stare znance, spoznali nove, predvsem pa uživali v hoji v čudoviti dolenjski pokrajini.

 

Elica Pavlič

Oglejte si tudi