Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Spoznajmo Dolenjsko z DU Mali Slatnik

Pomladni dan s skoraj poletno temperaturo je privabil rekordno število udeležencev, preko 200, od tega 24 iz našega topliškega društva. Organizator DU Mali Slatnik je pripravil pohod v smeri Cikava - Smolenja vas - Petelinjek - Žihovo selo - Graben do izhodišča na Cikavi.

Pot ni bila zahtevna, potekala je večinoma po gozdnih, travnatih poteh brez vzponov. Ob poti nas je spremljalo pomladno cvetje, v daljavi Krka in nad njo Trška gora, krona narave in pridnih delavnih rok. Ob prijetnem klepetu smo prispeli do Grabna, kjer je bil nekoč Grad Graben. Gre za srednjeveški grad, ki je bil v začetku 16. stoletja prezidan v sedanjo obliko. Nahaja se na desnem bregu Krke, dva kilometra od Novega mesta, med vasmi Ragov log in Krka. Sedaj je v precej razpadajočem stanju. Stolpasti grad je bil izvorni grad plemiškega rodu vitezov Grabenskih s Kamna. Nedaleč od tu smo imeli postanek pri zanimivem kozolcu; v prijetni družbi starih in novih znancev, dobrotah, ki so jih pripravili člani DU Mali Slatnik smo prisluhnili zanimivi razlagi njihovega predsednika. Na tem mestu je namreč nekdaj stala cerkev Sv. Ane s pravokotno ladjo, kvadrastim prezbiterijem, z zvonikom na jugu in zakristijo na severu. Cerkev se na tem mestu prvič omenja leta 1500, posvečena je bila leta 1611, porušena pa leta 1952. Notranja oprema je bila prenesena v cerkev v Smolenji vasi.
Zapeli smo še nekaj pesmi in se razšli; kako malo je res treba, da si polepšamo dan. Veliko od tega nam je ponujeno v obliki prelepe narave, veselje, ki ga nosimo v srcu, prijazna beseda. Dolenjska nam ponuja še veliko lepega, kar smo že ali pa še nismo videli. Tudi če večkrat obiščemo te kraje, vsakič so drugačni, vedno lahko pritegnejo oko popotnika. In ni nam treba daleč!

Pripravila: Elica Pavlič



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



.

Oglejte si tudi