Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
3°C
JUTRI
18°C
3°C
Oceni objavo

Po Trški gori do Hmeljnika

Kar je Kapitelj za Novo mesto, je Trška gora nad njim - za vso pokrajino pod seboj - krona narave in človekovega dela. Na vrhu kot biser cerkev Marijinega rojstva, obdana z zelenim zlatom. Razgledi so nekaj posebnega; do Gorjancev, Brežic, Kočevskih gozdov s smaragdno lepotico Krko, ki se ovija krog Novega mesta.
27 udeležencev društvenega pohoda je preživelo prelep dan v objemu dolenjske pokrajine, obsijane s soncem, v dobro družbi. Iz Ždinje vasi je sledil vzpon do slopnega znamenja na Burjevcih, preko Golušnika do ostankov gradu Hmeljnik. V pisnih virih je prvič omenjen leta 1217, vendar ni veliko znanega o njegovih prvih lastnikih. Najbolj znani, gospoda plemenita Hmeljniški gospodje, so izumrli v začetku 14. stoletja. Leta 1321 je gospostvo podedoval Gerlach pl. Auersperg. Auerspergi so gospostvo leta 1590 prodali Judu Salomonu Zeidlerju. Z dedovanji in odkupi je gospostvo večkrat zamenjalo lastnike. 1827 so ga prodali na dražbi Mihaelu grofu Coronini-Cromberg; 1872 ga je kupil Ernest baron Perglas in ga že 1876 prodal Francu baronu Wamboldtu iz Hessena. S prisojilno listino je leta 1918 pripadlo Filipu Hugonu baronu Wamboldtu. Grad je bil maja 1942 požgan. Še pred tem so grad popolnoma izropali, takratni lastniki Wamboldti pa so pobegnili.

Hmeljnik je tipičen obokani grad, nad osrednjim delom se dviga stopniščni stolp, ki vodi do zgornjega dela gradu. V gotski dobi so dozidali še en stolp in vzhodno krilo, ob gradu pa kapelico. V času turških vpadov je bilo zgrajeno dvojno obzidje, utrjeno z okroglimi stražnimi stolpi in dvižnim mostom, ki je na vzhodu premoščal širok obrambni jarek. V renesansi so, kot zadnji dodatek h gradu, nastale po drugi svetovni vojni uničene dvoriščne arkade, ki so obdajale notranje dvorišče in so danes delno obnovljene. Z obnovitvenimi deli so začeli konec petdesetih let 20. stoletja, vendar so se kmalu ustavila, danes grad spet sameva in naprej propada. Opazili smo, da je okolica gradu počiščena. Leta 1999 je bil sprejet Odlok o razglasitvi Gradu Hmeljnik za kulturni spomenik državnega pomena.

Ob zaključku pohoda smo si privoščili postanek v Gostilni Na vasi na Kamencah, nato pa dobre volje krenili domov. Naredili smo nekaj zase, lepo popoldne pa preživeli napolnjeni s svežo energijo.

 

Pripravila: Elica Pavlič

 

Oglejte si tudi