Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

PLANINSKA SKUPINA DRUŠTVA UPOKOJENCEV DOLENJSKE TOPLICE OSVOJILA BOHOR


22. 12. 2015 se je enajst pohodnikov naše planinske skupine udeležilo pohoda na Bohor z najvišjim vrhom Veliki Javornik visokim 1023 m. Vodil nas je Marjan Markovič, ki ni samo dober alpinist, je tudi član našega društva in vodja planinske skupine in še bi lahko naštevali. Z osebnimi avtomobili smo se odpeljali v smeri Krškega, Senovega, Brestanice do Jablanca.

BOHOR je naravoslovni raj z zelo pestro geološko zgradbo, razkosan od številnih prelomov, vode odtekajo in dolbejo globoke soteske, nastajajo čudoviti divji slapovi z zastrašujočimi imeni : Ubijanik, Bojavnik, Pekel, Bojanci, ki so težje dostopni, spolzkih in strmih tal, spoštovanja in previdnosti vredni. Najvišji vrh Bohorja je Veliki Javornik visok 1023 m. Je podolgovato pogorje v Posavskem hribovju, med dolinami Sevnične na zahodu, Zagorskega potoka na severu in Bistrice na zahodu, ter Sevniško kaduljo na jugu. Pogorje je sestavljeno iz triasnih apnencev in dolomitov.

Bohor je zaznamovan z bogato zgodovino med NOB. Na Bohorju se je rodila znana pesem Radovana Gobca : »Bohor je vstal, Bohor šumi, Bohor žari…«

Pot nas je vodila po markirani planinski poti, delno po makadamski cesti, delno po traktorskih vlekah, pod nami so bile skoraj suhe struge, slapov ni bilo videti. Hodili smo nad slapom Ubijalnik, po dobro uhojeni poti do Srebrnega parka, kjer je bila partizanska bolnica, nato do najvišjega vrha, ki je travnato poraščen, a ni razgleden, ker ga obdaja strjeni gozd. Spustili smo se do Planinskega doma PD Sevnica na 896 m nadmorske višine in uživali skoraj v spomladanskem dnevu ob  druženju in pestri gostinski ponudbi. Po daljšem postanku smo se po drugi poti spustili na izhodišče. Med potjo smo nabirali teloh za okrasitev praznikov , ki prihajajo in  že sanjali o novih pohodih. Naše društvo, je na tem kot tudi ostalih področjih zelo aktivno, vsak si lahko najde nekaj zase. V novem letu naj nas spremlja sreča in nam zdravje služi, da se še večkrat družimo na naših pohodih in drugih dogodkih.

Elica Pavlič

Oglejte si tudi