Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Naša Štefka

Članica našega društva, Štefka Gotenc, gospa z izredno lepimi potezami, ki jih ne moreš spregledati, je 26. 2. 2016 sodelovala v oddaji (klikniPolnočni klub (23.min) na RTV Slovenija o bolezni ščitnice za katero je zbolela pred desetimi leti. Je tudi članica društva Metuljčice, ki izmenjujejo izkušnje s to boleznijo in osveščajo ostale o tej bolezni.

Ščitnica je žleza z notranjim izločanjem, metuljaste oblike in se nahaja na vratu pred sapnikom. Sestavljena je iz dveh režnjev, vsak pa je v velikosti palca na roki. Normalna žleza je tanka in je ne zatipamo ali vidimo. Funkcija ščitnice je tvorba hormonov, ki vplivajo na vse telesne celice oziroma organe: srce, črevesje, mišice, kosti, presnovo maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin, rast las, razpoloženje.

V Sloveniji ima to bolezen med 200 - 300 tisoč ljudi. O tej največkrat spregledani motnji,ki povzroča utrujenost, pridobivanje ali izgubo kilogramov, vrtoglavico, nespečnost in še druge težave, so spregovorili v tej oddaji. Štefki so pripravili presenečenje, spomnili so jo na leto 1970, ko je stara 25 let sodelovala na izboru za miss Slovenije in prišla med 68 kandidatkami v ožji izbor osemnajstih. To gotovo ostane v spominu za vedno, saj je nekaj edinstvenega in ni dano vsakemu. Štefko poleg prijaznosti, življenjske energije odlikuje poziven pogled na življenje, uživa v družbi in naravi. Kljub letom in težavam s ščitnico, lepe poteze ostajajo in tudi notranja lepota se odraža na obrazu. Na leto 1970 spominjajo fotografije in rada bi jih delila z vami. Vsak med nami ima svojo zgodbo in tale Štefkina je posebna. Štefka še dolgo ostani taka, lepa in predvsem za vzgled ostalim!
 

Elica Pavlič

Oglejte si tudi