Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

NA MAKUTE-LUBANEC

Lepi, pomladni dnevi, kar vabijo v zeleno, cvetočo naavo, obsijano s soncem. Vabi nas delo na vrtovih, poljih, vinogradih, pa tudi na pohode društva po mehkih, gozdnih poteh.
Če se zbere družba ljubiteljev hoje in druženja, je to enkratno preživet dan, ki pomeni sprostitev in nas napolni z pozitivno energijo.

Dolenjske Toplice z okolico, ki je bogata z naravno in kulturno dediščino ponuja nešteto možnosti, pa vedno odkrijemo kakšen biser,za katerega mnogi nismo vedeli. Tako je bilo tudi v torek,12.4.2016, ko imamo v programu DU Dolenjske Toplice, malo zahtevnejši pohod. Tudi tokrat se nas je na Roški cesti, na odcepu na Bušnec, zbralo kar 28 pohodnikov, še dvanajst jih je skrajšalo pohod,  deloma s prevozom.

Preko Dobrave,nekaj časa po oznaenii poti E-7 smo se najprej ustavili na Seliščih, kjer nas je gostoljubno pričakal Jože Novinec. Še kako je pasala kavica in ostale dobrote. Tako lepo je pri njih, da bi kar obsedeli, a šli smo hodit in spoznavati dolino potoka Sušica, vse do njenjga izvira v Kotlu. Dolina je v teh dneh skoraj suha, a pričara enkratno doživetje. Vse polno je bruhalnikov, Zelenec in drugi so nas očarali. Je kraški svet, ki ponuja nešteto kraških značilnosti. Ob Sušici, predvsem v spodnjem delu je našel domovanje bober in treba se je navaditi na sobivanje z njim. Pot ni bila zahtevna, malo vzpona in že smo dosegli Dobindol, si ogledali kraško jamo, kijo imajo domačini kar v hiši, nato zanimivo razstavo oljnih slik domačinke, ki je prava umetnica in krenili strmo, med vinogradi do kapelice na Lubancu ter kmalu dosegli naš cilj na Makutah. Lojze Derganc in Peter Kotar sta nas pričala z zasluženim okrepčilom. Pogledu v dolino se ni dalo upreti. Lepa je topliška dolina, ki se v Uršnih selih stika z novomeško kotlino. Na eni strani je posejana s Kočevskimi gozdovi, na drugi z vinogadi, zidanicami, v dolini pa so vasice ob Sušici.....nad njimi pa najvišji vrh Ljubna in seveda zelo obiskana cerkvica Sv.Vida. Do tu vodi več pohodnih in kolesarskih poti.


Po obveznem slikanju, pa dobre volje na izhodišče pohoda, preko Lubanca, po gozdu do Dolenjih Sušic in v Dolenjske Toplice...tam pa na dobro kavo, ki je pika na i vsakega pohoda
Z mislimi smo v maju, ko bo zelo aktiven mesec, še prej pa s planinsko skupino na Slavnik............12.4.2016

Oglejte si tudi