Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
6°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Društveni pohod na Podstenice


Že jutro je nakazovalo, da bo 11. novembra lep jesenski dan, ravno pravšen za naš že tradicionalni pohod na Podstenice. Lepo število se nas je zbralo pred GG v Podturnu. Po mehki, z listjem prekriti gozdi poti smo mimo ruševin gradu Rožek, koliševke, gozdne učne poti, pod Pogorelcem prišli do čebelarskega doma na Podstenicah. Pot ni označena, hodili smo po brezpotju, sredi neokrnjene narave, se veselo, brezskrbno pogovarjali o aktualnih temah, opazovali gozd, drevje, ki bo kmalu odvrglo listje in se pripravilo za zimo. Medvede pa smo tudi pregnali.

Podstenice, naselje, ki se nahaja na 602 metrih nadmorske višine, ležijo v kraški dolini pod skalno steno pod vrhom Roga, po kateri so dobile tudi ime. Zaznamuje jih bogata zgodovina iz življenja Kočevarjev, pomembno vlogo so imele tudi med NOB. Narava je neokrnjena, z različnimi naravnimi posebnostmi, kot so koliševke, udorne jame, posebne živalske in rastlinske vrste.

V čebelarskem domu smo imeli daljši postanek z okrepčilom. Član našega društva Stane Šenica, tudi sam čebelar, nas vedno pričaka z zakurjeno pečjo, čajem . Ogledali smo si čebelarski muzej . Eden pomembnejših eksponatov je čebelarski voz. Zelo zanimiva je maketa predvojnih Podstenic. Takrat je bilo tam 65 stavb, pred začetkom druge svetovne vojne so prebivalce - Kočevarje - izselili, po roški ofenzivi je bila vas požgana, ostala je le kapelica. Danes so tam gozdarska hiša, logarska hiša, lovska koča in še nekaj stavb.

Podstenice so priljubljena točka pohodnikov, muzej pa nas spominja na nekdanje prebivalce ter združuje čebelarje, saj imajo tu tudi različne prireditve in srečanja.

Podstenice bodo ostale v našem načrtu pohodov, saj so posebne ne samo za Dolenjsko, temveč za našo širšo domovino.


ELICA PAVLIČ, DU Dolenjske Toplice

Oglejte si tudi