Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sobota, 27.05.2017

pretežno jasno
Ponoči in jutri bo pretežno jasno. Čez dan bo pihal šibak veter vzhodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 13, najvišje dnevne od 23 do 26 stopinj C.
10°C | 25°C
nedelja, 28.05.2017
10°C | 25°C
ponedeljek, 29.05.2017
11°C | 27°C
torek, 30.05.2017
14°C | 30°C
sreda, 31.05.2017
14°C | 31°C
Opozorila
Petek, 26.5.2017 ob 18h
Dodatnega opozorila ni.
10°C
25°C
pretežno jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Obvestila Društva

DPŽ Dolenjske Toplice na strokovni ekskurziji...


DRUŠTVA

| |
18.11.2015      10:48
A A

DPŽ Dolenjske Toplice na strokovni ekskurziji



Deli:

 

Po uspešno zaključenem Prazniku topliškega jabolka smo se članice in člani DPŽ Dolenjske Toplice odpravili na zasluženo ekskurzijo v Spodnjo Savinjsko dolino, ki ji rečejo tudi dolina zelenega zlata. Na pot smo se s polnim avtobusom podali na prvo, s soncem radodarno, novembrsko soboto.

 

Najprej smo se ustavili na kmetiji Flis (Četina) v Šempetru. Zadnji dve leti se poleg prireje mleka ukvarjajo tudi s predelavo mleka v mlečne izdelke. Te so nam tudi predstavili in pripravili lepo pogostitev. Kmetija je med prvimi v Sloveniji začela uporabljati molzni robot. Za večino je bilo to nekaj novega, zato nam je gospodar Damjan Četina nazorno pokazal, kako deluje.

 

Nadaljevali smo v Žalcu, kjer smo obiskali Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije. Popeljali so nas po zgodovini pridelave hmelja, na koncu pa smo pokusili domače pivo Kukec, ki je varjeno po starem receptu iz termalne vode. Da bi videli, kako hmelj pridelujejo danes, smo se odpeljali do kmetije Rojnik v Šempeter, kjer obdelujejo 40 ha hmeljišč. Tam nam je Marta Rojnik (mlada kmetica leta 2007) na hmeljišču pokazala rastlino, kakšen je postopek obdelave (večinoma ročno delo, ki ga opravijo Romuni) in pridelave hmelja. Na intenzivnih hmeljiščih gojijo le ženske rastline, ker imajo te več lupulinastih žlez, ki dajejo značilno grenkobo in aromo. Po svetu so zelo cenjene slovenske sorte hmelja (savinjski golding, aurora, bobek). Za nazoren prikaz pridelave, obiranja in sušenja hmelja smo si ogledali še video posnetek ter prostore in stroje na kmetiji. Marsikdo od nas se je ta dan prvič srečal s to panogo in dobil veliko novih informacij.

 

Pot smo nadaljevali do Keramike Kerus v Kasazah, kjer so nam predstavili družinsko obrt izdelave keramike. Zaradi ročne poslikave je vsak njihov izdelek unikat. Izlet smo zaključili s poznim kosilom na ribniku Preserje. Domov smo se polni vtisov vrnili v večernih urah.

 

Ta dan je potekalo tudi drugo društveno ocenjevanje potic v organizaciji Društva kmečkih žena Suhe krajine Žužemberk, na katerem so sodelovale tudi članice našega društva. Spekle so sedem potic ter dobile dve zlati in pet srebrnih priznanj, kar je lepa spodbuda za naprej.

 

DARINKA NARDIN, DPŽ Dolenjske Toplice

 




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
ŽELIŠ BITI TUDI V BODOČE NA TEKOČEM S TEM, KAR OBJAVI Vrelec? x
Naroči se na e-obveščanje in ostani v stiku z nami in ne zamudi več nobene pomembne novice ali dogodka!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!