Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

15. mednarodno ocenjevanje medu v Semiču


Med je že od nekdaj cenjeno hranilo in zdravilo, je proizvod čebele, v njem je del neokrnjene narave. Pitagora pa je izjavil: »Če ne bi jedel medu, bi umrl 40 let prej.«

 

V duhu teh besed tudi čebelarji vsako leto nestrpno pričakujemo, kakšna bo letina. Po katastrofalni lanski smo letos imeli dokaj normalno medenje. Cvetličnega medu je bilo manj, je pa zato toliko več prinesla gozdna paša. Pojavila se je tudi mana na listavcih. Žal se je večina medu strdila že v satju in povzročila težave prenekateremu čebelarju.  

Ob zaključku zadovoljive medene letine je bilo v Semiču organizirano že 15. mednarodno ocenjevanje medenih vzorcev, podelitev priznanj pa je bila 25. oktobra. 140 čebelarjev je posredovalo 223 vzorcev medu iz Slovenije in 68 iz tujine. Tega ocenjevanja smo se udeležili tudi člani Čebelarskega društva Straža – Dolenjske Toplice. Pokazalo je, da imamo kakovostne različne vrste medu. Člani našega društva smo prejeli enajst zlatih, pet srebrnih in bronasto priznanje ter dve zahvali.

 

Prejemniki zlatih priznanj so: Bojan Pirc za vzorec akacijevega medu, Čebelarstvo Krese za cvetlični med, za gozdni med so zlate plakete prejeli Stanislav Šenica, Jože Kapš in Bojan Murn, za hojin med Bojan Pirc, Jože Turk, Čebelarstvo Kapš ter Stanislav Šenica in za kostanjev med Čebelarstvo Šercelj. Prejemniki srebrnih in bronastih priznanj ter zahval so prav tako oddali vzorce zelo dobrega medu. Morda med ne odraža tipičnih lastnosti sorte, v kateri je bil ocenjevan, potrošnikom pa bo morda še boljši.


Ta lepa nagrada je prav gotovo vzpodbuda za vse čebelarje. Zavedamo se, da je med le ena izmed čebeljih dobrot, ki je prav gotovo manjša od koristi, ki jih čebele opravljajo v naravi z opraševanjem. Čebeli kot glavni opraševalki se lahko zahvalimo za bogat izbor raznovrstnega domačega sadja. Med je sicer mogoče uvoziti, opraševanja pa ne! Si pa seveda v prihodnje želimo še veliko dobrih medenih letin.

Naj medi!

MARIJA MURN, Čebelarsko društvo Straža - Dolenjske Toplice 

 

 

Oglejte si tudi