Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
4°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

Odločitev je padla, Straža se ločuje od Toplic

Medobčinski inšpektorat in redarstvo. Odločitev je dokončna; Občina Straža iz obstoječega redarstva izstopa, priključila se bo Novemu mestu. Župan Jože Muhič o tej odločitvi in nadaljnjemu sodelovanju z ostalimi manjšimi občinami.

V prejšnji številki Vrelca smo že pojasnili, zakaj se Občina Dolenjske Toplice glede inšpekcijske in redarske službe ne bo povezala z novomeško. Takrat še ni bilo znano, kakšna bo odločitev Straže, ki se je konec januarja odločila povezati z Novim mestom. Topliški župan Jože Muhič pravi, da bo naša občina pri tej njihovi odločitvi “gentelmanska”. Namreč sporazum o ustanovitvi medobčinske uprave štirih občin v primeru izstopa posamezne pogodbenice določa odpovedni rok enega leta. “Ne glede na to določilo ne bomo delali težav, odločitev Straže bomo spoštovali, takojšnjega izstopa ne bomo ovirali. Pričakujemo pa, da nam bodo povrnili izgubljeni prihodek, kar znaša nekaj tisočakov.” Na vprašanje, kaj bodo storili, če Straža ne bo privolila v to poplačilo, Muhič pove, da v tožbo sicer Občina Dolenjske Toplice ne bo šla, bo pa takšna poteza zagotovo pustila grenak priokus. “Sodelovali smo dobro, želim si, da bi bil takšen tudi zaključek.

Povezovanje z ostalimi malimi občinami
V prejšnji številki Vrelca je župan Muhič izrazil močan pomislek glede povezovanja z novomeško občino, in sicer predvsem zaradi bojazni vnovične centralizacije. Vzpodbuja pa sodelovanje z ostalimi manjšimi občinami, še več, glede tega že potekajo konkretni pogovori, pravi. “Pogovarjamo se, da bi združili več drugih služb; za javno naročanje, finančne službe in pravne službe. V povezovanje z ostalimi manjšimi občinami bi šli brez strahu, saj bomo nastopali kot enakopraven partner.” Muhič pojasnjuje, da bi po vzoru ptujskega območja, kjer imajo s povezovanjem pozitivne izkušnje, združili tiste službe, kjer je to možno in kjer bi prišlo do oprijemljivih prihrankov. Na vprašanje, ali bi to pomenilo izgubo delovnih mest, odgovarja, da nikakor. “V prvi vrsti gre za večjo učinkovitost teh služb in njihovo pocenitev, saj bi država prispevala polovico za plače.” Po županovih besedah bi združitev služb lahko organizirali še letos, z novim letom bi že lahko zaživele. Pogovori na to temo potekajo, naslednji sestanek bo v Občini Škocjan. Podrobneje o tej temi takrat, ko bodo dogovori že dobivali oprijemljivejšo obliko. 

Oglejte si tudi