Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Novice novomeške komunale

 

Komunala Novo mesto d.o.o. je letos izvedla prek 20 izboljšav na področju poslovanja in področju varovanja okolja. Da so izboljšave res dobre, so nam potrdili tudi zunanji presojevalci, saj smo v novembru uspešno prestali zunanjo presojo, tako sistem kakovosti kot sistem varovanja okolja. Ohranjanje narave in skrb zanjo s poudarkom na njenih najvrednejših delih je osrednje poslanstvo našega podjetja. Trudimo se, da bi to razmišljanje osvojili tudi vsi, ki nam zaupajo in v čim večji meri skupaj z nami skrbeli za okolje. Naj izpostavimo le dva ekološko usmerjena projekta: KEMSO in sušenje blata. Želimo pa tudi obvestiti, da bomo že v decembru poslali novo, preglednejšo obliko računa.


Kaj je KEMSO?

KEMSO je kartonska embalaža za mleko, sokove in ostala tekoča živila.

Iz česa je sestavljen KEMSO, da v njem tekoča živila ostanejo na varnem, da jih brez težav prevažamo s kamioni iz tovarn do trgovin in v domači hladilnik ... in da je za nas zanimiv kot vir surovine za nove izdelke?

KEMSO najbolj pogosto sestavljajo tri vrste materialov:

• karton (75 %):

-          omogoča obliko in trdnost,

-          proizvajajo ga iz lesne kaše, ki je pridobljena iz predelanega lesa,

-          les za KEMSO pridobivajo iz gozdov, s katerimi se gospodari odgovorno in so certificirani v skladu z najvišjimi standardi,

• polietilen (plastična masa) (20 %):

-          varuje embalažo in izdelek v njej pred vlago

-          povezuje različne plasti v embalaži,

-          polietilen je plastična masa, ki jo proizvajamo iz nafte,

• aluminij (5 %):

-          zelo tanka folija,

-          varuje izdelek pred svetlobo, mikroorganizmi (npr. škodljivimi bakterijami) in zrakom.

Ključna surovina KEMSO je torej celuloza. Iz narave jo dobimo s sekanjem dreves in predelavo lesa. V KEMSO je veliko celuloze, ki jo lahko z ustrezno predelavo pridobimo za ponovno uporabo in na ta način ohranjamo gozdove.

Kaj je zapiranje snovnih tokov ali krožno gospodarstvo?

Zapiranje snovnih tokov ali krožno gospodarstvo je eden osnovnih ciljev gospodarnega in učinkovitega ravnanja z odpadki in odpadnimi materialiIma vrsto pozitivnih učinkov:

  • preprečujemo nastajanje odpadkov,
  • manjšamo količine končno odloženih odpadkov in s tem zmanjšujemo obremenitve za okolje,
  • spodbujamo tehnološke izboljšave,
  • spreminjamo potrošniške in proizvodne navade.

Zato je pomembno, da vsak v krogotoku ravnanja z odpadki prispeva svoj delež: podjetja s tem, da razmislijo, ali in kako je mogoče predelati njihove odpadne materiale, gospodinjstva pa z doslednim ločevanjem odpadkov.

Gre za usmerjeno ločevanje, zbiranje in predelovanje KEMSO za pridobivanje surovine za izdelavo novih izdelkov za drugačno uporabo, v našem primeru za higiensko-papirno konfekcijo (papirnati robčki, papirnate brisače in toaletni papir).

Krogotok odpadne KEMSO bomo na novomeškem območju uvedli prvi v Sloveniji!

 

Sušenje blata

Komunala Novo mesto se med drugim ukvarja z izvajanjem gospodarske javne službe odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih in padavinskih voda. Dejavnost odvajanja in čiščenja odpadnih voda se zaključi na Centralni čistini napravi Novo mesto. Zmogljivost naprave je 55000 populacijskih enot (PE). Pri čiščenju odpadnih voda nastaja v procesu biološkega čiščenja odpadno blato, ki vsebuje velik delež vode. Odpadno blato z vsebnostjo 1,2 -1,5 % suhe snovi se najprej obdela v procesu dehidracije, kjer se blato zgosti na 22 % suhe snovi. S postopkom sušenja blata se poveča delež suhe snovi na 90 %, kar bistveno zmanjša količino odpadka. Trenutno se izvaja poskusni zagon sušenja blata, in sicer na tračni sušilnici z vročim zrakom temperature 85-90 °C. Toploto, potrebno za segrevanje vode v izmenjevalcih, se pridobiva s sežigom zemeljskega plina v toplotni postaji, ki proizvaja električno energijo. Odpadni zrak iz sušenja blata se očisti na dvostopenjskem pralniku zraka s pomočjo kemikalij in aktivnega oglja.

 

Nova oblika računa

 V Komunali Novo mesto smo v želji, da uporabnik prejme preglednejšo informacijo o tem, katere storitve plačuje, pripravili nekoliko drugačno, novo obliko računa. Račun vsebuje vse podatke o količini in ceni storitev, ki so uporabniku zaračunane. Storitve so prikazane v stolpcih za posamezno vrsto in v barvnem tisku. Skupen znesek za plačilo je v grafičnem prikazu in z barvnim tiskom prikazan uporabniku tako, da je razvidno, koliko od skupnega zneska za plačilo je namenjenega Komunali Novo mesto in koliko drugim ( CeROD-u, občini in državi), katerih storitve so zaračunane na položnici.
Računa uporabniki ne bodo prejemali v kuvertah, temveč v obliki zgibanke. V spremenjeni obliki ga bodo prejeli v decembru 2015, za obračunane komunalne storitve za november 2015.

 

Komunala Novo mesto omogoča tudi prejemanje računa v elektronski obliki, in sicer na e-naslov ali transakcijski račun pri banki. Obrazci za ureditev plačevanja prek e-računa so na voljo na spletni strani https://www.komunala-nm.si.


KOMUNALA NOVO MESTO

Oglejte si tudi