Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Spomin na patra Janeza Žurgo

Sredi marca so v frančiškanskem samostanu v Kamniku javnosti predstavili stalno muzejsko zbirko frančiškana, geologa in rezbarja patra Janeza Žurge, katerega življenje in delo je predstavljeno v prispevku o pomembnejših osebnostih v monografiji Dolenjske Toplice v odsevu časa.

Spomnimo, da se je pater Janez rodil leta 1885 na Dolenjem Gradišču. Po končanem študiju bogoslovja je leta 1925 zaključil še študij naravoslovja na Univerzi v Ljubljani in bil ob tem prvi diplomant oddelka za geologijo. Poleg duhovniškega je tudi svoj drugi poklic neizmerno ljubil. Od leta 1926 do upokojitve leta 1945 je bil zaposlen na Inštitutu za mineralogijo, petrografijo in nauk o slojiščih na Tehniški fakulteti v Ljubljani, kjer je kot asistent za različne naročnike opravljal raznovrstne geološke študije. Za nas je zanimiva predvsem njegova raziskava topliškega toplega vrelca z naslovom Geološko utemeljen predlog o zaščitnem ozemlju toplega vrelca v Dolenjskih Toplicah (1937), na podlagi katerega so istega leta zaščitili širše območje vrelca pred nenadzorovanimi posegi. Kot duhovnik je po prisilni upokojitvi leta 1945 služboval v Novi Štifti, do leta 1956 pa je bil župni upravitelj na Gori pri Sodražici. Odtlej je živel v frančiškanskem samostanu v Kamniku. V prostem času se je ukvarjal tudi z rezbarjenjem. S sestro smrtjo se je srečal 5. marca 1969 v Kamniku, kjer je tudi pokopan.

V Žurgovi spominski sobi so v sklopu muzejske zbirke predstavljeni njegovi osebni dokumenti, bogato strokovno gradivo, predmeti in tudi orodje, ki ga je pater uporabljal za rezbarjenje. Sestavni del zbirke je tudi njegova po šolsko urejena zbirka mineralov. Ob odprtju so se organizatorji iz frančiškanskega samostana Kamnik posebej zahvalili Ani Žurga iz Dolenjega Gradišča, ki je za raznoliko in kakovostno predstavitev na spremljajočih panojih prispevala nekaj fotografij iz družinske zapuščine. S postavitvijo dolgo načrtovane muzejske zbirke tako spomin na našega rojaka le ne bo zbledel. Priporočamo obisk!

Pripravil: Marko Pršina

Oglejte si tudi