Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
6°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Knjižnica v 2016: radi beremo, radi se družimo

Krajevna knjižnica Dolenjske Toplice, ki deluje v okviru Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, je pomembna kulturna in izobraževalna ustanova v občini, saj zadovoljuje potrebe prebivalcev po izobraževanju, kulturi in razvedrilu, raziskovanju in opismenjevanju. Vanjo zahajajo obiskovalci vseh generacij, obiščejo nas tudi gostje domačih term; prijetno so presenečeni nad bogatim izborom knjižnega gradiva, ki ga redno dopolnjujemo.
V lanskem letu smo v knjižnici izvedli veliko dejavnosti za vse generacije. Poleg tega, da so nas redno obiskovale skupine otrok iz vrtca Gumbek, smo tudi mi popestrili dogajanje v vrtcu s čudovitimi slikanicami in pravljičnimi junaki. V začetku šolskega leta smo organizirali obisk novega bibliobusa pred KKC in OŠ, ki je požel veliko zanimanja, saj si ga je ogledalo preko 200 otrok. Malčki so ob fotografijah še dolgo obujali spomin na radoživega Nodija, ki se je zabaval z njimi. Urice pravljic in ustvarjalne delavnice so potekale od oktobra do aprila. Januarja smo gostili mladinsko pisateljico Tjašo Klembas, ki je s svojo slikanico otroke popeljala v prelepe kotičke naše dežele. Ob zaključku, v mesecu maju, smo otroke in njihove starše presenetili s kamišibaj gledališčem v izvedbi knjižničark iz Črnomlja.

Tudi s predšolsko bralno značko Mavrično ribico želimo pritegniti v skupno sodelovanje otroke, starše in knjižnico. Projekt v KMJ živi že 24 let in tudi v naši knjižnici je veliko zanimanja za tovrstno pripovedovanje pravljic, saj si je v lanskem šolskem letu priznanje prislužilo kar 66 otrok. Zaključno prireditev smo imeli v mesecu aprilu v straškem kulturnem domu z uprizoritvijo lutkovne predstave Zvezdica Zaspanka.

Knjiga tudi šolarjem ni tujka 

Uspešno je bilo tudi sodelovanje z OŠ Dolenjske Toplice, saj smo izvajali ogled knjižnice z bibliopedagoškimi urami. Sedmošolci so ob nacionalnem projektu »Rastem s knjigo« obiskali KMJ v Novem mestu. Cilj projekta je učencem predstaviti pomen branja ter jim omogočiti, da prepoznajo branje kot vir informacij in znanj ter kot zabavo in užitek.

Ker otroci zelo radi ustvarjajo, so inovativni in polni idej, smo v času poletnih počitnic pripravili kreativne ustvarjalne delavnice v topliškem parku. Izdelovali smo lovilce sanj iz borovih storžev, mavrične balone iz papirja in zelo lačne ribe velikanke. V času poletnih počitnic so najbolj navdušeni bralci sodelovali v poletni bralni znački, imenovani »Poletni pustolovci«. Prijetno je bilo tudi sodelovanje z ilustratorjem Petrom Škerlom, ko smo ob Evropskem tednu mobilnosti v sodelovanju z občino in JSKD- jem pripravili ustvarjalno delavnico za otroke – slikanje na majice. Nastali so lepi izdelki.


Berejo tudi starejši

V prostore knjižnice radi zahajajo tudi občani srednje in starejše generacije, nudi jim oazo miru in sprostitve ob iskanju knjig med knjižnimi policami. Dobra knjiga in prijazna beseda mnoge razvedri in jim polepša dan. Nemalokrat slišimo vzpodbudne besede: »Le kaj bi mi brez knjižnice?« kar nas še dodatno motivira. Težaven je le dostop do knjižnice, posebno za invalide, starejše ljudi in mamice z otroškimi vozički. Upamo, da se bo v prihodnje našla ustrezna rešitev.

 Vsako leto je več odraslih bralcev, ki se odločijo sodelovati v projektu bralna značka za odrasle. Marca smo imeli zanimiv in poučen pogovorni večer z novinarko Nevo Železnik o demenci, stigmatizirani bolezni sodobnega časa. Predstavila nam je svoj priročnik »Temne sence demence«. Gostili smo tudi mlado ustvarjalko Darjo Molan, ki nam je slikovito predstavila svojo knjigo, v kateri opisuje težak boj z rakom, ki ga je uspešno premagala. V sodelovanju z Marijo Andrejčič smo pripravili štiri literarne večere Rastoče knjige Topliške doline. Naši gostje so bili Mojca Kranjc, avtorica knjige Nekoč Toplica – danes Dolenjske Toplice in Rajko Henigman, pesnici Nika Teodora Starič in Minka Pečaver Potočnik ter mladinska pisateljica Nejka Omahen Šikonja. Ob svetovnem dnevu knjige smo izvedli prvo topliško bralno noč; sprehodili smo se po ulicah Dolenjskih Toplic in prebirali odlomke iz del pomembnih kulturnikov. Zaradi velikega zanimanja in pozitivnih odzivov bomo s tem projektom nadaljevali tudi v letošnjem letu. V okviru TVU smo odraslim predstavili uporabo spletnega portala Dobreknjige.si.

Skozi vse leto smo v knjižnici postavili na ogled veliko tematskih razstav, od 70 let Cicibana, 70 let KMJ Novo mesto, 100 let Roalda Dahla, Sapramiška praznuje 40 let, do Andersenovih pravljic, pesmi Franceta Prešerna, fotografij Toma Križnarja, fotografij ob svetovnem dnevu zemlje,….. Bilo je veliko ogledov.

Zaposleni se zavedamo, da je zadovoljstvo uporabnikov in dober obisk merilo naše uspešnosti. Še v naprej si želimo dobrga sodelovanja s sodelavci Knjižnice Mirana Jarca, z ustanoviteljem in ostalimi organizacijami v lokalni skupnosti, saj je to ključ našega uspeha.

 

 Avtorica: Zvonka Peterlin, Knjižnica Dolenjske Toplice 

Oglejte si tudi