Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
PON.
12°C
2°C
Oceni objavo

Uspešen pričetek delavnic Zdravje na vsakem koraku

V oktobru je Občina Dobrova-Polhov Gradec pričela izvajati niz dvanajstih delavnic Zdravje na vsakem koraku, ki potekajo v prostorih osnovnih šol Dobrova in Polhov Gradec.
S predavanjem Plesni, prah in alergije predavateljice Ide Lah se je v četrtek, 15. oktobra, začelo prvo srečanje. Predavateljica je spregovorila o naštetih treh neprijetnostih, ki so v našem okolju še posebej prisotne v jesenskem in zimskem času. Udeležence je poučila in opozorila, kje vse se lahko pojavljajo, zakaj in kako nastajajo, kako se širijo, ter opomnila, da je pri vsem bistveno prezračevanje prostorov, zmerno čiščenje odej, jogijev ipd., redno pregledovanje hrane ter drugih reči, ki so pravi raj za nastajanje in širjenje nepridipravov. Predavateljica, sicer izkušena bioresonančna terapevtka, je po končanem predavanju nekatere obiskovalce pregledala še z aparaturo, ki ugotavlja prisotnost nekaterih toksinov v telesu.

 

V soboto, 23. oktobra, je potekala 2. delavnica, ki jo je vodila Marjetka Ferlan. Opozorila je, da je treba biti pri nabiranju tako imenovanih divjih rastlin pazljiv in pozoren, da jih lahko prepoznamo in ločimo od strupenih rastlin. V prvem delu so udeleženci spoznali zdravilne učinke regrata,  kopriv, rmana, dežana, navadne regačice, navadne smrdljivke, rogovilčka, trpotca, peruše, čemaža, marjetice, zajčje deteljice, navadne zvezdice, kislice, šipka, jerebike, ognjiča, kapucinke in drugih zdravilnih zelišč, ki jih najdemo v naši okolici. Po končanem prvem delu, je predavateljica postregla z okusnim smutijem ter doma pripravljeno nutelo - iz buč, kakava, medu, orehovega ter koksovega olja. Drugi del delavnice je potekal na terenu, kjer so udeleženci delavnice skupaj z mentorico raziskovali in odkrivali divje rastline – zelišča in začimbe v okolici polhograjske osnovne šole.

 

Mateja in Tomaž s kmetije pri Tonijevih iz Škofljice sta na tretji delavnici 5. novembra spregovorila na temo Učinkovita uporaba industrijske konoplje za izboljšanje počutja. Uvodoma sta predstavila kmetijo, na kateri 1,5 hektara površine namenijo gojenju industrijske konoplje, ki jo pridelujejo zadnja štiri leta. Vršički se lahko uporabljajo za čaje, semena za izdelavo olj, ostanek služi za čips, predelava pa za moko. Dotaknila sta se tudi naravnih kozmetičnih izdelkov in smole za blaženje bolečin, tudi rakavih, ter predstavila nekatere produkte iz konoplje, ki jih pridelujejo na kmetiji in so odličen naravni vir za zdravje pomembnih snovi, prav tako pa so kvalitetni dodatki k uravnoteženi prehrani, saj poskrbijo, da procesi v telesu delujejo optimalno. Dejala sta, da izkušnje kažejo, da konopljini proteini, vlaknine in olje dobro vplivajo na urejanje prebave, izboljšanje imunosti in pomagajo pri srčno-žilnih obolenjih. 

Na 4. delavnici, 12. novembra, so udeleženci skupaj s kuharjem Edijem kuhali in se razvajali z okusnimi sezonskimi jedmi. Udeleženci so odlično vihteli kuhalnice in nože, kuhar Edi pa je le usmerjal potek kuhe. Med pripravljanjem in kuho je čas izkoristil še za izdajo kakšnega svojega kuharskega trika, kot na primer, da je čebulo med praženjem potrebno poškropiti z nekaj vode, da se lepše razpusti, prav tako redko slišano je, da je suhe začimbe pred uporabo dobro popražiti, da zakrknejo in kasneje dajo šele pravo aromo itd. S skupnimi močmi so skuhali enostavno juho iz gomoljnic in fižola ter kislo repo s piro in dimljenim mesom, za posladek pa so si privoščili kakijevo kremo z jogurtom. Okusno in sezonsko.

Nadja Prosen Verbič
Foto: npv

Oglejte si tudi