Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Medene dneve letos obiskal evropski med

Polhov Gradec, 7.–10. avgust – Hiša medu Božnar je na letošnjih Dnevih medu pripravila pokušino tridesetih vzorcev medu iz desetih evropskih držav, skratka medeno pokušino, kakršne v Sloveniji še ni bilo. Poleg tega je dogajanje obogatila z zanimivimi predavanji, razstavo fotografij domačega fotografa Romana Peklaja ter klekljarsko razstavo.
Čeprav je bila letošnja medena letina izredno skromna, se je prejšnji konec tedna v Polhograjski graščini in grajskem parku pošteno medilo – dišalo je po medenjakih, mazal in okušal se je tako domači kot evropski med, lizal se je medeni sladoled in pilo se je medeno pivo. Vse to je bilo letos zgolj izjemoma – Hiša medu Božnar je na ta način zaznamovala svoje 24. Dneve medu v Polhovem Gradcu.

»Že več let smo se odločali, da bomo na ogled in v pokušino dali vzorce medu naših evropskih prijateljev, saj se je pogosto dogajalo, da so nam naši obiskovalci in stranke z dopustovanj prinašali v oceno različne vzorce tujega medu, in ker menimo, da ima vsak svoj okus, smo se letos končno odločili, da zberemo reprezentativne vzorce in jih razstavimo. Poleg tega pa se na tej razstavi lahko prepričamo o trditvi, ki jo Slovenci radi poudarjamo – češ da je naš med najboljši,« je na odprtju razstave dejala Malči Božnar iz Hiše medu Božnar, ki se je obenem zahvalila vsem, ki so pomagali pri organizaciji dogodka.

Spregovoril je tudi evropski poslanec in prijatelj čebelarjev Lojze Peterle ter med drugim spomnil, kako so slovenski pogajalci ob vstopu Slovenije v Evropsko zvezo pred desetimi leti zavarovali dva slovenska naravna vira, to sta slovenska čebela – kranjska sivka in cviček. Od takrat namreč v slovenskem prostoru lahko léta le kranjska sivka, kar je v evropskem prostoru izjema.

Zbrane je nagovoril tudi župan Franc Setnikar, ki je organizatorju, čebelarstvu Božnar, čestital in se mu zahvalil, da na tem območju zgledno ohranja čebelarsko dejavnost ter prek svojih izdelkov dobro ime širi in predstavlja tako na domačem kot tujem trgu. V nagovoru je med drugim poudaril, da moramo biti na domače pridelke in izdelke še kako ponosni, saj nas bodo po njih spoznali in cenili tudi drugje.

Program je razgibano povezoval Robert Bogataj, s prijetnim glasom pa je dogajanje popestril šansonjer Matija Puš, ki je poslušalce prek glasbe popeljal v različne evropske prestolnice. Zbrani so bili po uradnem zaključku prijazno povabljeni v graščino, kjer so jih čakale bogate vsebine letošnjih Dni medu, zatem pa na prijetno druženje ob medenem prigrizku in pijači pod grajsko lipo.

 

Pester program v znamenju evropskih okusov

Od četrtka do nedelje se je na Dnevih medu zvrstilo lepo število obiskovalcev od blizu in daleč. Ti so se sprehodili skozi razstavo, poimenovano Medena simfonija, na kateri se je predstavilo trideset vzorcev medu iz desetih evropskih držav – Avstrije, Belgije, Bolgarije, Grčije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Romunije, Slovenije in Španije. Brbončice nekaterih so se najbolj naježile ob okušanju timijanovega ali žajbljevega medu, ki sta dajala bolj izrazito zeliščno aromo, druge pa pri okušanju pomarančnega, limoninega ali mandarininega medu, ki so nekoliko bolj osvežilne narave, če medu lahko dodamo takšen pridevnik. Obiskovalce je pot vodila še skozi fotografsko razstavo oblikovalca in fotografa Romana Peklaja, ki je svoj grafični pečat sicer pustil na številnih tiskovinah in embalažah čebelarstva Božnar, tokrat pa se je javnosti predstavil kot fotograf in na ogled postavil razstavo z naslovom Srečanja s čebelami – čebele in čebelji pridelki od blizu in daleč. Klekljarsko društvo Polhov Gradec pa je ob tej priložnosti na ogled postavilo tudi del razstave Leti, leti čebelica v nebo, ki so jo članice pripravile ob srečanju slovenskih čebelarjev. Vsi dnevi pa so bili zapolnjeni in popestreni tudi z različnimi poučnimi predavanji. Na njih so o zdravljenju ran z medenimi oblogami Vivamel pri diabetikih spregovorili strokovnjaki iz podjetja Tosama, d. o. o., doc. dr. Mojca Korošec z biotehniške fakultete je spregovorila o barvitosti medenih okusov, prim. dr. Peter Kapš pa je predstavil svojo novo knjigo in spregovoril o bolezni dihal in čebeljih pridelkih. Nedelja pa je bila kot vsa leta do zdaj medena, kot tudi pestra paleta izdelkov Hiše medu Božnar, ki so krasili police grajske sobane in bili tako za oči mimoidočih obiskovalcev še bolj privlačni in mamljivi. Večina se raznoliki ponudbi ni mogla upreti in je domov odšla bogatejša za kak kozmetični medeni izdelek ali pa slajša za kak slasten medenjak oziroma košček medene čokolade Grofica. Božnarjevi so tudi tokrat poskrbeli, da bo spomin na medene dni v Polhovem Gradcu še nekaj časa ostal sladek, morda celo vse do naslednjega leta, ko bo praznovanje jubilejno – temu primerna bo tudi tematika, vsaj tako so namignili.

 

Nadja Prosen Verbič, foto: NPV

 

 

 

Oglejte si tudi