Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Sprehod po Miklavževem sejmu

Polhov Gradec, 29. in 30. november – Za prijeten uvod v čarobni praznični december je letos poskrbel Miklavžev sejem, ki je v organizaciji Javnega zavoda Polhograjska graščina in v sodelovanju z OŠ Polhov Gradec potekal zadnji konec tedna v novembru. Dogodek je že šestnajsto leto zapored privabil številne razstavljavce od blizu in daleč ter lepo število obiskovalcev.
Sejmi izvirajo že iz samih začetkov civilizacije. Bili so spremljajoči pojav religioznih obredov. Danes pa pomenijo predvsem prostor, ki je namenjen komuniciranju; prav osebni stik med ponudnikom in povpraševalcem je ključni dejavnik vsakega sejma in to se ni spremenilo vse od začetka njegovega pojava. Zato je v svetu sejemska dejavnost deležna nagle rasti. Na Slovenskem pa začetki sejemske dejavnosti segajo v srednji vek. Povezani so z nastankom mest. Cesarji so podeljevali posebne listine, ki so meščanom dovoljevale organizacijo točno določenega števila sejmov na leto. Na teh sejmih se je trgovalo zlasti z obrtniškimi izdelki.

Tudi Miklavžev sejem v Polhovem Gradcu je namenjen predstavitvi domače in umetne obrti. Njegova tradicija sicer ni stoletna, vendar tudi 16 let ni malo, je ob odprtju povedala Marija Nartnik, predstavnica organizatorja, Javnega zavoda Polhograjska graščina, in dodala, da je sejem izrednega pomena tudi zato, ker na njem s svojo ustvarjalnostjo sodelujejo otroci. Otroci – pevci otroškega pevskega zbora Višajčki – pa so sodelovali že v kulturnem programu ob odprtju, kjer so pod vodstvom pianista in zborovodje Klemena Mihačiča zapeli tri otroške pesmi. Nato je spregovoril župan Franc Setnikar, ki se je organizatorju zahvalil za pripravo dogodka, zbranim pa zaželel prijetne predpraznične in doživete praznične dni ter obilo zdravja in veselja v novem letu.

Po tem je bil čas za sprehod med stojnicami, kjer je svoje izdelke in pridelke na ogled in na prodaj postavilo skoraj štirideset ponudnikov. Obiskovalci so svoje vreče navadno napolnili že v pritličju, kjer so lahko kupili mesne, medene, pekovske in druge izdelke domačih proizvajalcev. V prvem nadstropju so obrtniki pokazali svoje mojstrovine iz lesa, blaga, volne, gline, keramike in drugih materialov ter snovi; tudi naravna mila, sirupe, mazila, nakit, okrasne posode, obleke, modne dodatke in druge unikatne izdelke. Nekaj tega se je našlo tudi v drugem nadstropju, kjer pa so se poleg že uveljavljenih ustvarjalcev obiskovalcem predstavili osnovnošolci. Ti so prodajali novoletne voščilnice in drugo božično okrasje, zbrani denar pa bodo naložili na razredni račun in ga porabili za končni izlet ob zaključku osnovne šole.

Pester pa je bil tudi letos spremljevalni program, ki so ga predstavniki Javnega zavoda Polhograjska graščina v sodelovanju z Osnovno šolo Polhov Gradec pripravili za otroke. Oba dneva so potekale različne delavnice, kjer so otroci izdelovali novoletne voščilnice, božične piškote, darilne škatlice, božične storžke in druge praznične izdelke. A največji obisk je imela tako v soboto kot nedeljo otroška predstava. Otroci so skupaj s starši prostor napolnili tako zelo, da igralci skorajda niso imeli prostora za igro. Morda so za to zaslužni domači igralci – učenci Podružnične osnovne šole Črni Vrh, ki so s predstavo Prepir v začaranem gozdu navdušili otroke v soboto, ter mlajši igralci Dramske skupine KPD Ivan Cankar iz Šentjošta, ki so z odlomkom iz Snežne kraljice otrokom popestrili nedeljski popoldan.

Za druženje ob toplem napitku in prigrizku pa so letos poskrbeli člani Turističnega društva Polhov Gradec, ki so v grajskem parku posebej za to priložnost postavili leseno kolibo, iz katere je dišalo po cimetu in klinčkih.

Bogat program ter pestra ponudba sta poskrbela, da je Miklavžev sejem tudi letos pri obiskovalcih in razstavljavcih pustil lep vtis. Upamo pa tudi, da po zaslugi sejma Miklavžev koš na naših domovih ni ostal prazen.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi