Člane strokovne komisije za podelitev priznanja sejalec 2014 je pred Polhograjsko graščino najprej prijazno pozdravila Malči Božnar ter na kratko spregovorila o kraju, graščini ter grofu Blagaju, ki je Polhovemu Gradcu zapustil pomembno zgodovinsko, infrastrukturno in vsebinsko vrednost. V preddverju graščine je goste nato sprejel župan Franc Setnikar ter jim zaželel dobrodošlico in prijetno počutje v enem izmed biserov v zaledju Ljubljane, ki se turistično še razvija in tako privablja vsako leto več obiskovalcev. Sledil je zgodovinski preskok v čas grofa Blagaja, in sicer predstavitev čajanke – goste sta grof Blagaj in njegova žena Antonija popeljala po mogočnih grajskih prostorih ter jih nekaj časa zadržala pred čudovito grajsko kapelo, nato pa sta jih pogostila z odličnim domačim zeliščnim čajem, pecivom ter vrtničnim maslom, a receptov kljub prošnjam nista razkrila. Po prijetnem uvodu so vajeti v roke vzeli predstavniki Turizma Ljubljana, ki so strokovni komisiji predstavili enega izmed polfinalistov Sejalca 2014 – projekt Okusi Osrednje Slovenije, ki je sicer potekal v okviru aktivnosti regionalne destinacijske organizacije Osrednja Slovenija, vodil in koordiniral pa ga je Turizem Ljubljana. Poudarili so, da je bilo v razvoj projekta vloženega veliko strokovnega dela, posebna pozornost pa je bila namenjena koordiniranju in usklajevanju s predstavniki vseh 26 občin, ki sestavljajo Ljubljansko urbano regijo, ter s ponudniki njihove lokalne hrane. Projekt je namreč nastal na osnovi študije integralnega tematskega proizvoda Gastronomija v regiji Osrednja Slovenija, ki je bila izdelana v oktobru 2012. Temu je sledil aktiven pristop k realizaciji strateško zastavljenih nalog, med katerimi je bil večji del namenjen delu s potencialnimi ponudniki lokalne hrane v posameznih občinah, strokovni pomoči ter motivaciji gostincev in drugih ponudnikov za vključitev značilnih lokalnih jedi v njihovo gostinsko in trgovsko ponudbo. Maja 2013 so v sklopu projekta izdali kulinarični vodič Okusi Osrednje Slovenije, v katerem je predstavljenih 80 jedi in živil, ki so značilni za regijo Osrednja Slovenija. Dejali so, da projekt velja za prvi primer v Sloveniji, ko se na osnovi strokovno opredeljene regijske oz. lokalne kulinarične ponudbe ta intenzivno razvija tudi na lokalnih območjih, kulinarični produkti pa so razviti tako, da se lahko tržijo. Pri tem so izpostavili dejstvo, da se z intenzivnim delom v lokalnih okoljih število ponudnikov značilnih lokalnih jedi povečuje. Tudi v Občini Dobrova - Polhov Gradec, ki je k projektu Okusi Osrednje Slovenije pristopila zelo zavzeto, je tako. Eden od takšnih produktov je t. i. cula dobrot Blagajeve dežele, ki velja za izvirni kulinarični spominek, saj jo sestavljajo izdelki lokalnih proizvajalcev, pridelani na kmetijah na tradicionalen način.
Malči Božnar je v vlogi enega od proizvajalcev strokovni komisiji predstavila produkt, ki so ga člani tudi okusili, Luka Košir pa se je predstavil v vlogi gostinca, ki se trudi lokalno hrano gostu ponuditi na inovativen način. Pohvale za lepo predstavljene okusne sestavine cule, v kateri so se tudi tokrat znašli kozji sir sirarstva Orešnik, nojeva salama Noj - Tomi z Butajnove, Blagajevi medenjaki, medeni kruh in čokolada s cvetnim prahom Hiše medu Božnar ter domači kruh Alenke Oblak, so kar deževale. Prav nič ne pretiravamo, če zatrdimo, da si Turizem Ljubljana na Dnevih slovenskega turizma, ko bo potekala razglasitev sejalca 2014, lahko obeta prejem laskavega naziva, in sicer tudi zaradi nadvse prijetne, predvsem pa izvirne predstavitve dveh turističnih produktov, Čaja z grofom Blagajem ter Cule dobrot Blagajeve dežele, ki sta tudi po mnenju strokovnjakov zelo obetavni inovaciji na področju lokalnega in slovenskega turizma.
Nadja Prosen Verbič
Foto: npv