Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Kolesarjenje in pohod

S kolesom čez Vršič

Letošnje kolesarjenje čez Vršič je bilo že trinajstič v organizaciji TD Briše. Tega dvodnevnega kolesarjenja, 15. in 16. avgusta, se je udeležilo dvanajst kolesarjev. Start je bil v Termah Briše. Od tu je pot kolesarje vodila čez Selo, do Kranja, Bleda, Mojstrane in Kranjske Gore. Sledil je težak vzpon na Vršič, nato pa spust do Srpenice, ki leži med Kobaridom in Bovcem. Tukaj so prespali. Vračali so se mimo Tolmina, Mosta na Soči in po Baški grapi do Petrovega Brda, kjer se obvezno ustavijo v gostilni Slap, da se podprejo z ribami. Nato pa naprej čez Davčo, Leskovico, Gorenjo vas in nazaj v Terme. Čeprav se vsako leto vozijo po isti poti, nanje gotovo vedno čakajo nova doživetja. Kolesarji pa so bili letos še posebno prepoznavni, ker so nosili nove, enotne drese TD Briše.

 

Sveta gora

Četrto kolesarsko romanje v spomin na pokojnega Blaža Janšo, ki ga pripravljajo župnija Polhov Gradec, Športno društvo Setnik in TD Briše, je bilo 7. septembra. To pot, od Polhovega Gradca do Svete gore, je prevozilo 37 kolesarjev. Pridružili so se jim tudi motoristi. Spremljevalna ekipa skrbi za hrano in pijačo – za dobro voljo pa je odgovoren prav vsak, ki gre tako ali drugače na to pot. Tako kot vsa leta doslej so nam tudi letos frančiškani na Sveti gori odstopili prostor, da smo imeli piknik. Tam smo se kolesarjem pridružili tudi tisti, ki smo se pripeljali z avtomobili. Ob koncu druženja smo pri maši v cerkvi Svetogorske Marije izpovedali svoje prošnje in zahvale. 

 

 

Velika planina

Druga nedelja v septembru je že tradicionalno namenjena planinskim izletom TD Briše. Letos smo šli na Veliko planino. Zbralo se nas je 51 – ti pohodi imajo podoben obisk že nekaj let. Bili smo pisana druščina, od otrok do starejših. Z osebnimi avtomobili smo se iz Term Briše odpeljali do Kamnika in nato proti Črnivcu, kjer smo malo pod vrhom zavili proti Kranjskemu Raku. Tukaj smo parkirali, po uri in pol hoda pa smo prišli na Veliko planino. Ustavili smo se pri cerkvici Marije Snežne. To nedeljo je bil mali šmaren, zato je bilo na planini še več ljudi, ki smo v tej gorski lepoti iskali notranji mir. Med planšarijami, pokritimi s skodlami, se je pasla živina, ki je trgala še zadnje bilke letošnje planinske paše. Tudi mi smo se ustavili pri koči, kjer smo se okrepčali pred odhodom v dolino. Še pred večerom smo se zadovoljni vrnili na Briše, ker smo lepo preživeli to nedeljo.     

 

Jelka Koprivec  

Oglejte si tudi