Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

24. Dan pod Lovrencem

»V tem času pred stotimi leti so bile njive že obdelane, košnja je bila v polnem teku, pripravljalo se je na zadnjo veliko žetev. Potem so poželi, napolnili kašče in zvrhali državne zaloge, in 28. julija 1914 je iz balkanskega konflikta zrasla Velika vojna.
Tako se začne Dan, kot vedno, s konjenico, brez težke mehanizacije, ob pol treh z Briš. Nato se fronta prestavi v grajski park, kjer bo ob treh Neptun zagnal spomin na leto 1914, ko gre Janez na fronto in se poslovi od svoje zemlje in od svoje Mete; kot Polde in Milena v Cvetju v jeseni. Pred tem nam še zaigrajo na harmonike in klarinet, zaplešejo, kot se za veliko slovo spodobi, in fronta se prestavi na prireditveni prostor. Tam novega soldata pričaka sprejem v kasarni, vojaški red, bolhe in uši. Že čaka kolar, oglar, pek, saniteta, animacija za otroke ... Skratka vse, kar za dobro vojsko stoji v ozadju, in zato bo tukaj še stotnik Čudnov Grega in za njim Saša Avsenik, da se poslovimo od vojne in zaplešemo v naš vsakdan, ki ga radi prejamramo, pa čeprav nismo lačni in nas ne zebe in nam ne grozi vojna. Pa nasvidenje v spominu na to in v pozdrav, da nam je lahko lepo in da se srečamo.«

Tako se je glasilo vabilo Turističnega društva Briše na 24. Dan pod Lovrencem v Polhov Gradec, v nedeljo, 22. junija 2014.

Kot naročeno je lep nedeljski popoldan že sam po sebi vabil na plano. Z Briš so v sprevodu krenile vprege z narodnimi nošami Folklorne skupine Grof Blagaj in godbo Dobrova - Polhov Gradec, ki je igrala vso pot do prireditvenega prostora v parku pred polhograjsko graščino. Pod lipo v grajskem parku so harmonikarji in Otroška folklorna skupina Nagajivčki s pesmijo in plesom pričakali obiskovalce in sprevod. Igralci Dramske skupine Neptun so grabili seno in delali kopice. V mirnem popoldnevu jih je zmotil sosedov Janez, ki je odhajal na vojsko in se je prišel poslovit od Mete, ki jo je rad videl. Pričelo se je slovo, pridružil se jim je še vojak Jernač in skupaj so se na vozu odpeljali na zbirno mesto, to je na prireditveni prostor pred Pograjskim domom. Preverjanje podatkov, urejanje vojaških frizur, pregled opreme in morebitnih skritih ilegalcev v obliki malih zajedavcev so člani Dramske skupine Neptun na hudomušen način nadaljevali s spomini na začetek prve svetovne vojne, ki se je začela pred sto leti, leta 1914.

Osrednja tema vseh dosedanjih Dnevov pod Lovrencem so bile predstavitve domačih obrti in opravil. Letos je Rok Kozjek iz Setnice »kuhal« oglje. Obiskovalci so lahko dim iz oglarske kope večkrat zavohali na celotnem prireditvenem prostoru. Taka znanja bi letos marsikomu prišla prav, da bi lahko polomljeno drevje po žledolomu spravil za več let. Postavljena je bila tudi manjša kopa, pri kateri so si lahko obiskovalci ogledali, kaj vse je potrebno za postavitev kope. Druga obrt, prav tako povezana z lesom, je bila kolarstvo, izdelava koles za vozove. Ta gre danes zaradi uporabe traktorjev in prikolic precej v pozabo. Izdelava lesenega kolesa pa je našega mojstra Janeza Droftino iz Šentjošta zaposlila za cel popoldan. Z veseljem je poklepetal ter svoje delo pokazal in razložil obiskovalcem. Franci Dolinar z Briš je predstavil še žganjekuho.

Včasih se je potovalo z vozovi in kočijami in prav v povezavi s potovanji in izleti je naš sokrajan Marjan Bradeško predstavil svoj popotniški vodnik Konec tedna na izlet po Sloveniji in zamejstvu. Popotniški vodnik ponuja deset velikih tridnevnih izletov po Sloveniji in zamejstvu ter dodatnih petdeset idej za enodnevni izlet.

Nedeljski popoldan na prireditev privabi veliko družin z otroki. V otroškem kotičku so lahko otroci pod mentorstvom članic Turističnega društva Briše preživeli prijeten popoldan ob druženju in ustvarjanju. Pripravili so kar nekaj dejavnosti za mlade in najmlajše ustvarjalce. Tako kot sta bili obrti kolarstvo in oglarstvo povezani z lesom, so bili s tem povezani materiali, ki so jih otroci uporabljali v otroških ustvarjalnih delavnicah. Izdelovali so lesene hiške, risali z ogljem in izdelovali lepljenke z različnimi motivi. Izdelke so otroci lahko odnesli domov za spomin na prireditev. Za najmlajše pa smo pripravili pobarvanke s prizori iz znanih pravljic in risank. Najbolj pa jih je navdušilo drsanje po napihljivem gradu. Pred gradom se je vila vrsta čakajočih otrok, čeprav sta bili na voljo dve stezi, po katerih so se lahko spuščali.

Že v dneh pred prireditvijo je hiše in domačije na Brišah in v dolini ob Mali vodi obdajal prijeten vonj po raznem pecivu, poticah in kruhu. Po napečenih dobrotah iz krušnih peči in po »dobrutah s ta črne kuhne« (zelju, žgancih, domači klobasi in ocvirkovki) obiskovalci radi posežejo. Marsikdo teh jedi doma ne pripravlja več in si tako obudi prijetne spomine na babičino ali mamino kuhinjo.

V kmečki hiši, ki jo člani TD Briše prav za to prireditev postavimo na prireditvenem prostoru, so pridne gospodinje Ani, Pavla in Mimi pekle kruh v pravi krušni peči. Obiskovalci so si lahko ogledali ves postopek, od priprave testa, vzhajanja ter priprave hlebcev in krušne peči do same peke ... Spekle so več kot 100 hlebcev različnih vrst kruha (belega, črnega ajdovega, koruznega) in ta je še topel šel v roke obiskovalcev. Z zadnjo peko smo še posebno razveselili otroke, ki so sami oblikovali skoraj trideset hlebčkov in jih s pomočjo spretnih gospodinj dali v peč. Otroci so nanje nestrpno čakali in jih potem še vroče odnesli s seboj.

Klekljarice Klekljarskega društva Polhov Gradec vsako leto z veseljem sodelujejo z nami. Prikaz klekljanja in ponudba že izdelanih čipk posebej pritegneta ljubitelje te umetnosti.

Člani ekip z Briš in iz sosednjih vasi so pri kmečkih in zabavnih igrah pokazali svoje spretnosti. Ob spodbujanju  in spretnem usmerjanju povezovalca prireditve Gregorja smo se vsi skupaj dobro zabavali. Smeha in veselja ni manjkalo.

Pripravo prireditve so omogočili tudi sponzorji in donatorji, ki članom TD Briše na tak način pomagajo pri njihovem delovanju in organizaciji prireditve s tako obsežnim programom. Predsednik TD Briše Tone Koprivec je to posebej izpostavil v svojem pozdravnem nagovoru.

Ves popoldan je Grega skrbel, da so obiskovalci dobili vse informacije in še kakšno več o dogajanju na prireditvi, potem pa je glavno vlogo do poznih nočnih ur prevzel Ansambel Saša Avsenika. Staro in mlado so zasrbele pete in so se veselo zavrteli. Lepo druženje in sodelovanje je za nami, člani TD Briše smo že začeli razmišljati o idejah za 25. Dan pod Lovrencem, ki bo junija 2015.

 

 

Marjeta Stanovnik, foto: Jelka Koprivec

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi