Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Smučarska sezona se začenja

V naše kraje je že dobro zakorakala zima, kar pomeni tudi, da je čas, da obrišemo prah s smuči ter se poženemo po belih strminah. Smučarska sezona se tako začenja tudi za Smučišče Šentjošt, ki ga upravlja Športno društvo Šentjošt. Čeprav na malo obilnejšo pošiljko naravnega snega narava in seveda tudi mi še čakamo, pa smo smučišče že odprli, saj nam je kljub oteženim pogojem uspelo narediti dovolj snega za letošnjo prvo smuko.

Kot vsa druga smučišča, ki imajo naprave, stare 15 let, je moralo tudi naše v letošnjem letu izvesti posebni tehnični pregled, in sicer na naši veliki vlečnici, kar je zahtevalo ogromno časa in dela, tako pri opravilih na vlečnici kot pri urejanju tehnične dokumentacije. Dela so vključevala izdelavo povsem novih sornikov na kolesnih baterijah, izdelavo nove osi na obračalnem kolesu ter gredi pogonskega kolesa, magnetno induktivni pregled vseh zvarov na stebrih vlečnice, pregled temeljev, obsežen, celovit pregled elektroopreme, obnovitev reduktorja na pogonski postaji, izdelavo varnostne analize in varnostnega poročila za vse novoizdelane kose ter vizualni in magnetno induktivni pregled prižemk na vlečnih bobnih. Na koncu sta sledila še celovit pregled vseh vzdrževalnih del in izdelava tehnične dokumentacije v okviru strokovno-tehničnega pregleda, ki ga je opravilo podjetje ZAG. Ker smo ogromno dela opravili sami, nam je uspelo znatno zmanjšati stroške pregleda. Kljub temu nas je opravilo vseh omenjenih del in pregledov stalo 9.200 EUR. Da lahko smučišče zadosti vse strožji zakonodaji, gre zahvala članom Športnega društva Šentjošt, ki vsa dela in izobraževanja opravljajo na prostovoljni bazi. Še posebej pa gre izpostaviti vodjo smučišča, Roberta Oblaka, ki je v ta tehnični pregled vložil skoraj ves svoj prosti čas. Zadnja leta vse več malih smučišč zapira svoja vrata, saj ne morejo več slediti vedno strožji zakonodaji, ki jih enači z velikimi smučarskimi centri in jim tako nalaga vse večje finančne obveznosti ter vse večje zahteve po dodatnem strokovnem kadru. Na smučišču, kot je šentjoško, morajo biti tako v času obratovanja prisotni vodja obratovanja vlečnice, nadzornik smučišča, strojnik vlečnice ter dva strežnika na vsaki napravi. Povrhu tega pa smučišče potrebuje še usposobljeno zdravstveno osebje. V primeru izvajanja smučarskih tečajev je treba zagotoviti tudi zadostno število izobraženih smučarskih učiteljev.
V letošnjem letu je torej omenjeni pregled zahteval ogromno časa in stroškov, tako da kakšnih drugih večjih investicij in drugih del nismo imeli. Kljub temu nam je uspelo v lastni režiji zidarsko obnoviti prostore na samem smučišču, kjer se zadržujejo gostje smučišča, tako da je objekt ob smučišču pridobil tudi na samem videzu.

Dejavne so tudi preostale sekcije Športnega društva Šentjošt. Letos smo že 22. leto zapored organizirali Ligo v malem nogometu. Liga poteka na igrišču pred OŠ Šentjošt, ki je bilo letos pod okriljem Občine Dobrova - Polhov Gradec v celoti obnovljeno.

Jeseni smo začeli strokovne treninge namiznega tenisa, ki so namenjeni predvsem otrokom od 6. in 12. leta. Želja po obuditvi tega nekoč zelo priljubljenega športa v Šentjoštu je tlela že dolgo in se letos pod taktirko predsednika sekcije za namizni tenis, Hinka Koširja, tudi uresničila. Otroci, ki jih trenira trener z več kot 30-letnimi trenerskimi izkušnjami, tudi na nivoju jugoslovanske mladinske reprezentance, so popularno igro zelo dobro sprejeli; vsakotedenskih treningov se udeležuje več kot 20 mladih članov. Tu gre zahvala tudi šentjoškemu kulturnemu društvu, ki omogoča vadbo namiznega tenisa v njihovi dvorani.

Brunarica Grič je v sodelovanju s kolesarsko sekcijo društva že 17. leto zapored uspešno izpeljala kolesarsko dirko z Vrzdenca v Šentjošt, ki je pomenila tudi zaključek vsakoletne akcije 10 vzponov na Šentjošt.

Ženska odbojkarska ekipa že vrsto let opravlja vadbo čez celo leto, pozimi v najeti dvorani ter poleti na igrišču v Šentjoštu. Tudi fantje nogometaši, smučarji in kolesarji skrbijo za redno vzdrževanje kondicije skozi zimsko sezono – v najeti dvorani v naši občini.

Tudi na področju izobraževanja naše društvo ne počiva, saj je letos pridobilo dva nova vaditelja smučanja in vaditeljico smučanja 1. stopnje ter nova nadzornika smučišča.

V društvu smo letos imeli tudi volitve v upravni odbor, ki jih v društvu po statutu izvajamo vsake štiri leta. Čeprav se v sami postavi upravnega odbora ni veliko spremenilo, pa se lahko pohvalimo s tem, da smo po dolgem času v upravni odbor izvolili dve predstavnici nežnejšega spola. Društvo ima za sabo že več kot 30 let obstoja. V tem času nam je uspelo postoriti ogromno stvari in delovanje društva popeljati do ravni, ki si je verjetno nismo zamišljali niti ustanovitelji društva. Upamo, da bo to nadaljevalo svojo začrtano pot in tako skrbelo, da ljubezen do športa v vasi ne bo zbledela. Vse dejavnosti Športnega društva Šentjošt lahko spremljamo tudi na že kar nekaj let aktivni spletni strani http://www.sd-sentjost.si/, kjer so najbolj aktualne in brane predvsem informacije o obratovalnem času smučišča ter objavah smučarskih tečajev in tekem. Za letošnje leto se ob primernih razmerah načrtuje kar nekaj začetnih in nadaljevalnih smučarskih tečajev; prvi v tej sezoni bo potekal že v sredini decembra.

Vsi ste lepo vabljeni, da se zimskih dogodkov na šentjoškem smučišču udeležite, najsibo kot smučarji, tekmovalci ali zgolj kot obiskovalci, ter tako podprete delo, ki ga z dobro voljo opravljamo člani društva.

 

Se vidimo v Šentjoštu.

 

Za ŠD Šentjošt pripravil Robert Oblak

Oglejte si tudi