Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
7°C
NED.
23°C
7°C
Oceni objavo

Zimski čas na Črnem Vrhu

Letošnja zima nam jo je kar zagodla in smo se je počasi že naveličali. Da pa so zimski dnevi hitreje minevali, se je na Črnem Vrhu ves čas kaj dogajalo.
Kljub mrazu je na večer, ko je na nebu sijala polna luna, naša črnovrška mladina organizirala nočno sankanje. Sankaška proga je imela za najpogumnejše start pri cerkvi in se je končala spodaj pri župnišču, za malo manj pogumne in manjše otroke pa je bila primerna le od polovice navzdol. Sani, snežne lopate, bobi in napihnjene traktorske zračnice – vse to smo imeli na voljo, da smo si ustvarili pravo zimsko vzdušje. Nora zabava na poledeneli progi se je na srečo končala brez nezgod.

Tudi letos smo v okviru KD Črni Vrh za otroke pripravili otroško ustvarjalno delavnico, in sicer z igrico Muca Copatarica v izvedbi dramske skupine Bobri iz Zaloga. Bilo je zelo živahno. Zbralo se je lepo število otrok, predvsem mlajših, pa tudi kar veliko mamic, bratcev, sestric, bratrancev, sestričen … Otroci so izdelovali najrazličnejše izdelke, od papirnatih vetrnic, rožic in metuljčkov do rožic iz plastičnih lončkov ter ogrlic in zapestnic iz perlic. Pri tem so jim pomagale naše animatorke, katerim velja velika zahvala. Ko je ustvarjalna vnema malo pojenjala, saj se otroci hitro naveličajo sedeti za mizo, so začeli malo poskakovati po dvorani. Hitro smo jih zaposlili z žogami, kar je bilo zanje najbolj zanimivo. Igre z žogo so namreč "prava poslastica", kot pravijo v svojem žargonu. Dali so si duška, da so porabili vso energijo, ki je niso imeli malo. Da pa jim ne bi pošle vse moči, so se čisto za konec še malo posladkali in okrepčali.

Mladi gasilci GD Črni Vrh se skozi leto pridno urijo v najrazličnejših gasilskih panogah, nato pa se udeležijo tekmovanja in si prislužijo veliko pohvalo. Da pa ne bi ostalo le pri besedi "hvala", mlade gasilce vsako leto dodatno nagradijo. Tudi letos je bilo tako. Za vloženi trud so jih pogostili s pico in pijačo. Ko so pojedli in popili, so spet posegli po žogah in veselje se je nadaljevalo, dokler se niso utrudili.

 

Velikonočni prazniki na Črnem Vrhu

Na cvetno nedeljo katoličani vstopamo v veliki teden, ko se začnemo pripravljati na največji krščanski praznik – veliko noč. Znamenje cvetne nedelje so vejice oljk in butarice, s katerimi se verniki spominjajo Jezusovega slovesnega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga ljudje pozdravljali s palmovimi vejami.

Tako smo se na Črnem Vrhu ob 8. uri zbrali v cerkvi, kjer je bil blagoslov oljk, butaric in zelenja, nato pa je sledila sveta maša. Otroci, mladina in tudi odrasli na cvetno nedeljo še vedno z veseljem prinašajo butarice, ki jih izdelajo doma iz bršljana, brinja, pušpana in drugega zelenja. Da so butarice še bogatejše, pa jih okrasijo z resjem in pisanimi trakovi; na marsikateri butarici opazimo celo jabolko ali pomarančo. Tudi oltar naše cerkve so krasile doma izdelane butarice, in sicer izpod rok Simone Košir.

Sledil je veliki teden, ko smo se kristjani še intenzivneje pripravljali na veliko noč, tako v molitvi in z obiskom spovedi kot z obiskom svetih maš. Sledilo je velikonočno tridnevje.

Večerna maša na veliki četrtek je spomin zadnje večerje, po kateri je Jezus svojo pot nadaljeval na Oljsko goro, kjer so ga ujeli in dali v ječo. V znamenje teh dogodkov utihnejo celo cerkvene orgle in zvonovi. Na veliki petek smo pri obredu čaščenja svetega križa poslušali pasijon – trpljenje Jezusa Kristusa, po obredu pa so Jezusa, zavitega v tančico, nesli v grob v kapelo. Na veliko soboto zjutraj je sledil blagoslov velikonočnega ognja, ki so ga mladinci nato raznašali po hišah in tako blagoslovili tudi naše domove. V dopoldanskem in popoldanskem času so sledili blagoslovi jedi, molitve ob božjem grobu in zvečer še velikonočna vigilija – to je prva in najpomembnejša velikonočna maša. Potekala je z blagoslovitvijo velikonočnega ognja, s katerim smo prižgali velikonočne sveče. Ob slavi so se spet oglasile cerkvene orgle in zvonovi, prvič pa smo zapeli tudi alelujo.

Na Črnem Vrhu je bila na velikonočno nedeljo zjutraj kot vsako leto slovesna vstajenjska procesija. Na tej se vedno zbere veliko ljudi, saj se radi veselimo Kristusovega vstajenja, nato pa nadaljujemo s slovesno mašo v cerkvi. Ob 10. uri je sledila druga sveta maša. Pri vseh pobožnostih smo farani radi sodelovali in pomagali, da smo tako duhovno močno okrepljeni in obogateni dočakali Jezusovo vstajenje. Seveda pa ne smemo pozabiti na težko pričakovani velikonočni zajtrk s šunko, potico, hrenom in pisanimi pirhi.

Sledil je le še praznični velikonočni ponedeljek in dnevi našega največjega krščanskega praznika so se zaključili.

 

Katja Skopec

 

 

Oglejte si tudi