Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
7°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

V čipko vtkana ljubezen

Renata Končan živi daleč stran od mestnega vrveža, daleč tudi od urbanega Polhovega Gradca, na koncu doline, imenovane Potrebuježev graben, na naslovu Rovt 6. Na samem živita pod isto streho dve generaciji in Renata ima tukaj tudi redno, vsakodnevno delo, ki ga vestno in skrbno opravlja za nedoločen čas – je varuška malemu vnučku, otroku najmlajše od njenih šestih otrok. Da ji časa za klekljanje zmanjkuje, je logično, saj ima kar devet vnukov in dva pravnuka!
Rodila se je leta 1941 na kmetiji, v zelo številni družini, in je vajena trdo delati in služiti, pa čeprav ni bila nikoli v redni službi, saj ob šestih lastnih otrocih in še živini v hlevu za to preprosto ni bilo časa. Da ji res ni bilo z rožicami postlano, je razvidno tudi iz njenih zdravstvenih izvidov, ki kažejo na kar deset bolezni, vendar Renato najbolj osrečuje to, da je zdravnikom uspelo operativno odstraniti tumor in da ta ni bil maligen ter ni pustil posledic. Malo sicer potoži nad vidom, ki ga klekljanje dodatno utruja, toda njena družba je polna optimizma in smeha!

S klekljanjem se je začela ukvarjati pri desetih letih, po zgledu in pod vodstvom mame. Čipke so bile namreč dobro prodajano blago in povpraševanje mestne gospode, predvsem pa slovesne priložnosti, kot so rojstva, abrahami, poroke in rojstni dnevi, so njej in njeni mami zagotovili več dni dela. Še danes najraje dela po naročilu, za posebne priložnosti; še posebno se rada spomni naročila za vezenje čipk na kar tri metre dolgem prtu župnije na Kodeljevem. Večkrat je razstavljala tudi na Miklavževem sejmu v polhograjski graščini, v toplem vremenu pa tudi na sobotni ekološki tržnici na Viču. Njeni izdelki niso dragi; cene so od 10 € za 12 cm visokega oslička do 50 € za 30 cm visokega dvobarvnega metulja v zastekljenem okvirju z lepim paspartujem. Prav posebno imenitno pa je videti krožnik s čipko v dvojnem dnu ali stekleno-čipkasti podstavek papirnih prtičkov. Pokličite jo in z veseljem vam pokaže številne primere že izdelane umetniške čipke ali papirnate šablone neizdelanih. Zakaj pa ji ne bi motiva narisali kar sami? O vsem se lahko dogovorite po telefonu: 04/518 22 79.


Sebastjan Vehar

Oglejte si tudi