Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Spominsko obeležje Francu Leskovcu

Šentjošt, 2. marec – Na šentjoškem pokopališču so po "deseti" maši slovesno odkrili in blagoslovili spominsko obeležje domačinu Francu Leskovcu, ki se je v lokalno zgodovino zapisal kot voditelj, pobudnik in povezovalec v odločilnih premikih razvoja fare Šentjošt. Letos namreč mineva 100 let od Leskovčevega rojstva.
Franc Leskovec je bil rojen 26. januarja 1914 na veliki kmetiji Smrekarjevih v Smrečju, kot eden od sedemnajstih otrok. Pred drugo svetovno vojno je zaključil kmetijsko srednjo šolo pri Novem mestu, na srečo pa mu je vojna vihra prizanesla. Po njej je po spletu okoliščin dedoval posestvo v Šentjoštu, kjer se jima je z ženo Jožefo rodilo pet otrok. Obdobje po vojni je bilo Šentjoštu zaradi medvojnih dogodkov izrazito nenaklonjeno, zato so bili potrebni velikanski napori, da je bil kraj deležen napredka. Tukaj ne gre spregledati vloge "Smrekarjevega Frencka", kot so Leskovca imenovali prijatelji, ki je tedensko trkal na vrata lokalnih in državnih funkcionarjev pa tudi domačinov ter jih prepričeval o nujnosti razvoja kraja. V desetletjih, ki so sledila po vojni, je kraju, ki so ga med vojno požgali partizani, tudi z Leskovčevo pomočjo uspelo v vas pripeljati vodovod, zgraditi dostopno cesto Kogelj–Šentjošt, zgraditi novo osnovno šolo, vzpostaviti avtobusno povezavo, elektriko in telefon ter izpeljati še vrsto drugih drobnih projektov. Sodeloval je pri ustanavljanju prvih društev v vasi (gasilci, kulturniki) ter bil pozneje njihov aktivni član ter je kot tak pripomogel h gradnji gasilskega in kulturnega doma. Kot odličnemu organizatorju mu je v vas uspelo pripeljati obrat Žimnice, ki je dajal prvi povojni generaciji možnost zaslužka v lokalnem okolju. Leskovcu je delo za dobrobit skupnosti ostalo med najvišjimi vrednotami do konca življenja, ki se mu je zaključilo 19. februarja 1980.

Spominsko obeležje v obliki doprsnega kipa je na pokopališču blagoslovil domači župnik Andrej Sever, cerkveni pevci so poskrbeli za kulturni program, Matej Kavčič pa je v govoru predstavil Leskovca. Kot je dejal, je šentjoška fara ponosna, da je imela tako velikega Šentjoščana, ki je bil svetovljan, odličen organizator in vizionar ter je tako ta kraj dvignil iz namenjene črne usode. Po blagoslovu na pokopališču so si navzoči lahko ogledali še razstavo o Leskovčevem življenju v kulturnem domu, ki jo je pripravila njegova vnukinja Barbara.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi