Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Smo na dobri poti ...

Vsaj tako nas prepričujejo vladni možje. Imamo solidno gospodarsko rast, število brezposelnih se zmanjšuje, na prihod beguncev smo pripravljeni, po mnenju pravosodnega ministra gre bolje celo sodstvu. Optimizem aktualne vlade je ubeseden v posebni izjavi ob prvi obletnici vlade, ki jo je Cerar okitil z naslovom: delamo za ljudi in z ljudmi.

Zanimivo, ta optimizem se širi predvsem iz ust oblastnikov. Tisti, ki te "slovenske sanje" živijo iz dneva v dan, pa so bolj previdni. Za politike na oblasti često velja, da ne vidijo prave slike in se radi odlepijo od realnosti. Živijo v nekem virtualnem svetu, ki je pogosto idealiziran. To niti ni tako težko razumljivo: obdali so se z ljudmi, ki jim vseskozi ponavljajo, kako dobri so, kako prebrisano so nekaj izpeljali in kako jih imajo ljudje radi. Če bi šli pogosteje na kavo v kakšen bife, bi jih morda presenetil pogovor za sosednjo mizo, da se triodstotna gospodarska rast ne pozna v žepih posameznika, prav tako ne padanje brezposelnosti. Kvečjemu nasprotno, vedno več ljudi, se zdi, je na cesti. In mednarodne lestvice tudi ne sledijo vladnemu optimizmu. Evropsko sodišče za človekove pravice je na podlagi analize ugotovilo, da je Slovenija na področju pravosodja rekorderka v kršitvah človekovih pravic. Na lestvici Svetovnega gospodarskega foruma smo na repu razvitih držav, nedavna Fraserjeva lestvica ekonomske svobode pa nas med 157 državami uvršča na 111. mesto – ob bok Kitajski in Nigeriji kot najslabše uvrščeno državo EU. Na področju obvladovanja javne uprave smo sploh pri repu, tam na 147 mestu.

Vsaka vlada mora v prvih dveh letih mandata sprejeti in izpeljati vse korenite reforme, da bo standard prebivalstva v preostalem delu mandata kar najbolj rastel. Bližje kot so volitve, manj je energije in volje za spremembe. In manj kot je sprememb, manj je priložnosti za izboljšanje razmer ter posledično možnosti za ponovno izvolitev. To je zlata logika politike, ki velja tudi danes. Če čez leto dni gospodarske rasti še vedno ne bo čutiti v žepih, danes brezposelni znanci pa bodo še vedno iskali prosta delovna mesta, bomo ljudje težko verjeli vladni retoriki, da smo na dobri poti. Edina, ki bodo tedaj na pravi poti, bodo posamezna piar podjetja, ki se ukvarjajo z vladnim marketingom.

Je že tako, da občutki ne lažejo, tuje primerjalne študije pa tudi niso preveč dovzetne na zunanjo piar podobo posamezne države. In leto je hitro naokoli. Zatorej velja prisluhniti ugotovitvam mednarodnih institutov in zagristi v kislo jabolko sistemskih reform. Precej ukrepov bo potrebnih, da bodo besede iz naslova "meso postale". Kar pa naj bo tudi cilj vlade, če želi, da bo ob letu osorej več iskrenega optimizma in prikimavanj vladnim sporočilom v duhu »smo na dobri poti …«.

 

Vaš poslanec Anže Logar


OBVESTILO GLEDE POSLANSKE PISARNE
Po novem bo poslanska pisarna na voljo ob predhodnem dogovoru na telefonski številki  041 896 896. Hvala za razumevanje.  

Oglejte si tudi