Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

Rok Dobnikar - državni prvak

Na sejmu Gast na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je na začetku februarja potekalo 26. državno prvenstvo v mešanju pijač, in sicer v kategoriji brezalkoholni koktajl. Na prvenstvu je sodelovalo 17 barmanov, med katerimi je prvo mesto in naziv državnega prvaka dobil Rok Dobnikar iz Gostilne Dobnikar s koktajlom OZI BU in se tako uvrstil na svetovno prvenstvo v mešanju brezalkoholnih pijač, ki bo junija 2017 na Češkem. Z Rokom smo se pogovarjali o njegovi zmagi in idejah.
Rok Dobnikar nam je zaupal, da je zelo vesel zmage in naziva državnega prvaka, hkrati pa poudaril, da je te zmage vesel, kot vsake druge, saj je vsaka po svoje zanimiva. Se pa zaveda, da ta zmaga prinaša nove obveznosti – priprave na svetovno prvenstvo. Na svetovno prvenstvo na Češko bo odšel z istim koktajlom, ki ga bo dodelal in mu dodal piko na i. Zanimalo nas je, od kje ideja pripraviti koktajl v lončku in ne kozarcu, kot smo vajeni: »Prihajajo novi trendi, že dalj časa imam druge zamisli in ideje, še bolj ekstravagantne, ki jih še nisem uporabil, ker nisem vedel, kako bodo sodniki odreagirali nanje, pa tudi za tekmovanje se mi je zdelo, da še ne bi mogel tega dobro izpeljati, da bi dobro izgledalo, zato sem se raje odločil za bolj na sigurno varianto, ki pa je vseeno drugačna od dosedanjih.«

 

Sodniki ocenjujejo celostno podobo

Na začetku je imel Rok minuto časa, da je predstavil koktajl, ki ga bo pripravil, in njegovo zgodbo. Potem je dobil 7 minut časa za pripravo 5 enakih koktajlov, pri čemer so sodniki ocenjevali strokovno delo – polivanje, pravilno merjenje, pravilen recept, uporabo pravega pribora in na koncu še celoten videz koktajla, okus, aromo, videz. Vse to ocenjujejo skriti sodniku v zakulisju. Rokova zgodba koktajla OZI BU je bila preprosta. Lončki so mu že od nekdaj všeč, ko pa je skupaj s hčerko Evo gledal risanko OZI BU, je njegov koktajl dobil ime. Inspiracija mu je bil korenček, ki je postal glavna sestavina, temu pa je nato dodajal ostale sestavine. Ideja serviranja je že nekaj časa nastajala, tokrat pa jo je uresničil. 

Še kakšna zmaga …

Rok ima za prihodnost enostavne in tudi uresničljive cilje: »Želim se udejstvovati na čim več tekmah, na vseh slovenskih in tudi na mednarodnih v tujini ter pridobiti še kakšen naslov državnega prvaka in vidno uvrstitev na svetovnem prvenstvu.« Za konec pa vsem devetošolcem, ki se odločajo, kam naprej v šolo, svetuje: »Poklic gostinca in barmana je zanimiv in zelo zahteven, ker moraš ves čas spremljati novitete, razvoj pijač, a je tudi zelo širok in lahko z njim izražaš svoje misli in ideje.«

MB

Oglejte si tudi