Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Predavanje o demenci

Polhov Gradec, 22. april – Namen  društva Lep je dan je našim sokrajanom polepšati njihov vsakdan, jih izobraževati, podpirati njihovo osebno rast in spodbujati k boljši kvaliteti osebnega življenja in medosebnih odnosov. S tem namenom smo se povezale tudi z Društvom upokojencev Polhov Gradec, s katerim smo skupaj organizirali predavanje o demenci. Članica društva Lep je dan je delovna terapevtka, ki dela v domu za ostarele s starostniki, ki med drugim trpijo tudi zaradi demence. Svoje izkušnje in znanje želi deliti s svojo okolico.
V Sloveniji naj bi bilo trenutno okoli 32.000 dementnih ljudi, število pa naj bi se v prihodnjih letih zaradi staranja prebivalstva še povečalo. »Če je kuga zaznamovala 15. in 16. stoletje, v 17. stoletju pa so ljudem najbolj pretile infekcije, se danes zavedamo, da je razpad uma tisto, kar nas najbolj invalidizira,« pojasnjuje prof. dr. Zvezdan Pirtošek, predstojnik Kliničnega oddelka za bolezni živčevja na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana. Namen predavanja je bil tudi ta, da se svojce obolelih spodbudi, da si upajo o tem na glas povedati in si priznati, da kdaj tudi ne zmorejo več.

Zahvaljujemo se Društvu upokojencev Polhov Gradec za organizacijo dogodka, vsem prisotnim in gostilni Pograjski dom za prostor. Če imate vprašanja na to temo, potrebujete pomoč ali spodbudo, se lahko obrnete na društvo Lep je dan. Veseli vas bomo.

»Tisti, ki trpi za demenco, je učitelj človečnosti.«

 

Špela Sečnik, dipl. delovni terapevt

Oglejte si tudi