Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Odkrili mejno tablo iz druge svetovne vojne

Setnica, 19. oktober – Mineva 70 let od konca druge svetovne vojne, ki je pustila močan pečat tudi v krajih Občine Dobrova-Polhov Gradec.
V eni od preteklih številk smo že pisali, kakšno gorje je domačinom prinesla meja med italijanskim in nemškim okupatorjem, ki je brezbrižno zarezala v njihovo lastnino. Kmalu po tem prispevku se je javil Tone Rus s Setnice (po domače Pri Jernej) nad Polhovim Gradcem, ki je dejal, da ima doma še vedno originalno tablo, ki označuje italijansko mejo. Milan Košir, ki se je v zadnjem času močno angažiral za obeležbo omenjene meje na terenu, ga je obiskal na domu pod Grmado in s seboj povabil tudi avtorja teh vrstic. Resda tabla ni imela uglednega mesta, saj je že desetletja služila kot zapiralo za okensko lino v hlevu, a je bila k sreči obrnjena tako, da je prednja stran z napisom gledala v prostor in ostala praktično nedotaknjena. »Na tem mestu je že desetletja, odkar jo je oče postavil sem,« je dejal Rus in pojasnil, kako se je tabla znašla pri njih: »Po pripovedovanju očeta so jo Italijani postavili na našem dvorišču trikrat in trikrat so jim jo Nemci odtrgali in vrgli po bregu, ker se niso strinjali s potekom meje. Kasneje so se Italijani le uklonili in mejo postavili pod cesto, ki vodi k Mehačku.« Sicer pa je sogovornik dejal, da so njihovo kmetijo, ki se je nahajala tik ob meji, vedno obiskovali vsi mogoči vojaki, območje ob meji pa redno minirali: »Spominjam se, da po vojni tod okoli ni bilo fanta, ki ne bi znal razstaviti bombe. Na srečo se ni nikomur nič zgodilo. Še nedolgo tega, ko so delali cesto, je bager naletel na številne pohodne mine.« Rus je na Koširjevo pobudo, da bi tablo zaupal polhograjskemu muzeju, dejal, da bo še razmislil oziroma poskrbel, da bo tabla na varnem.


Meje sicer niso označevale le table, ampak tudi mejni kamni. Ti so danes zelo redki. Enega takih so odkrili pri Medvedovem malnu na relaciji Zalog–Butajnova. Tam so zaradi meje hišo podrli, po vojni pa je nazaj zrasel manjši objekt. Lastnik je za prvo stopnico objekta uporabil kar mejni kamen, ki se tedaj ni zdel nič posebnega, danes pa dobiva nove zgodovinske dimenzije. Milan Košir, Ivan Cankar in Janez Buh so ga 23. maja odstranili in postavili na bližnji rob, kjer je nekoč potekala meja. Kot pravi Košir, bodo sedaj ob pomnikih postavili še table oziroma jih primerno označili.

 

Gašper Tominc

Oglejte si tudi