Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
4°C
ČET.
12°C
4°C
Oceni objavo

Martinovanje v Beli krajini

Dan po sv. Martinu, 12. novembra, smo se dobrovski upokojenci odpravili proti Beli krajini. Ko smo odhajali od doma, je deževalo, a že ob prvem postanku na jutranji kavi, v Žužemberku, je posijalo sonce.
Dan je bil tako še lepši in vzdušje boljše. Pot smo nadaljevali proti vasi Sela pri Semiču. Tam nas je sprejel znani čebelar Bojan Pavlin in nam za dobrodošlico postregel z domačo medico. Naša pokušina je vključevala štiri vrste medu, medeno vino, medico, pecivo, pa tudi domačega kruha ni manjkalo. Z velikim veseljem smo prisluhnili čebelarju, ko je pripovedoval o čebeljih družinah, pridelavi medu, medenih izdelkih, bolezni čebel in podobno. Seveda smo mu zastavili veliko vprašanj in dobili smo izčrpne odgovore. Povedal nam je, da mora čebela za kilogram medu obiskati 600.000 cvetov. Čebela sivka je razširjena po vsem svetu, z imenom kranjska čebela. Je skromna, spretna, aktivna, miroljubna in delavna, tudi pika samo, če se mora braniti. Res pa je, da je v času cvetenja kostanja bolj napadalna. Čebelarji imajo tudi svojega zavetnika, sv. Ambroža. Medu pa so v letošnjem mokrem letu pridelali malo. Preden smo odšli, smo ga lahko kupili.

Pot smo nadaljevali v smeri vasi Krupa, kjer nas je čakal vodič in nas odpeljal do izvira reke Krupe. Po krajšem postanku ob reki smo si ogledali tudi družinsko zbirko belokranjskih vezenin, ki jih tradicionalno izdelujejo spretne roke gospodinj na turistični kmetiji Cerjanec. Ta obširna zbirka je razstavljena v lepi hrastovi brunarici. Vezenine so izdelane na domačem lanenem platnu, ki so ga pridelali doma in v njihovi okolici. Družina Cerjanec se ukvarja tudi s turizmom, slavijo po dobri domači hrani in vinu, zato smo pri njih praznovali sv. Martina. Pripravili so nam krst mladega vina. Ob dobri hrani, vinu in zvokih ansambla smo se tudi zavrteli.

Ker pa se leto hitro izteka, naj omenim, da smo 4. decembra zaključili z nordijsko hojo, saj nam vreme v naši okolici ni bilo naklonjeno; tako smo se odpeljali proti Primorski, in sicer v Strunjan, kjer smo imeli zadnji pohod v letošnjem letu. Pot nas je vodila prek strunjanskih solin po Parenzani ali Porečanki (bivši ozkotirni železnici), skozi predor do Portoroža in do Lucije. Z nordijsko hojo zopet začnemo v marcu 2015.

17. decembra pa bomo leto zaključili s silvestrovanjem na Studencu nad Sevnico. Na koncu svojega pisanja želim vsem članom, članicam in vsem občanom vesele božične praznike ter srečno in zdravo novo leto 2015.

Za DU Dobrova

Anica Tomšič

Oglejte si tudi