Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Je leto naokoli ...

Zgodovina se ponavlja – spet smo presenečeni! Vsako leto začnemo z zmerno mero optimizma in predvidevanji. Ko na koncu preverimo bilanco, vedno znova ugotavljamo, kako se svet vrti drugače od pričakovanj. Pa naredimo kratko bilanco na političnem področju. Gre namreč za prvo samostojno leto vlade Mira Cerarja, ki je bila izvoljena zato, da državo "spravi v red".
Pod rubriko "saj ni res, pa je" se je gotovo pisala saga o novi, zdaj že bivši šolski ministrici. Najprej odstop ene ministrice zaradi bajnih honorarjev, nato pa avantura z ministrico za dva dni, ki jo je takoj odnesla afera s plagiatorstvom pri magistrski disertaciji. Da so dvig DDV iz začasnega spremenil v trajni ukrep, me niti ni toliko presenetilo, kot me je naslednja zgodba: vlada, ki prisega na nove moralno etične norme, je na čelo dveh ključnih mest v državnem gospodarstvu imenovala osebi, ki sta soustvarjali bančno luknjo. Marka Simonetija, nekdanjega prvega nadzornika NLB v obdobju, ko je ta banka pridelala za 2 milijardi evrov slabitev, je postavila za prvega nadzornika slabe banke. Glavnega za kredite NLB v istem obdobju Marka Jazbeca pa na čelo 13 milijard vrednega Slovenskega državnega holdinga.

Prav tako si na začetku leta ne bi mogel predstavljati, da si bo vladna koalicija drznila zavrniti kandidaturo daleč najboljšega kandidata za člana Evropskega sodišča za človekove pravice Klemna Jakliča samo zato, ker se je ustrašila za svoje favorite iz vrst sodniške nomenklature, ko bi se ti morali "stehtati" na mednarodnem prizorišču pred "žirijo", ki ni v njihovih rokah. Tudi tega si nisem predstavljal, da bo SMC brez poglobljene javne razprave posvojila idejo radikalne levice o ukinitvi spola v družinskem zakoniku. Da o šlamastiki v zvezi z arbitražo sploh ne govorim. Kar takole, po odprti liniji telefona pogovarjati se z arbitražnim sodnikom, je malce preveč celo za tiste, ki gledajo samo znanstveno-fantastične filme. Saj res, minister je bil takrat na dopustu, s katerega se ni vrnil niti po tem, ko je afera izbruhnila ...

Prav tako si pred letom dni nisem mislil, da bo našo državo prešlo več kot 300 tisoč migrantov, od katerih jih bomo samo 5 % popisali tako, kot veleva šengenska zakonodaja. In zagotovo si ni 1. 1. 2015 nihče izmed nas predstavljal, da bo Slovenija konec leta na južni meji obdana z bodečo žico. Na severu pa da nam bodo Avstrijci začeli postavljati ograjo. Zatorej, danes si ne moremo predstavljati, kaj bo čez eno leto. Lahko pa poskrbimo, da bomo dan za dnem vračali pozornost tistim, ki nam jo namenjajo, da bomo dajali tistim, ki z nami delijo, in da bomo varovali tisto, kar nam je drago. Če bo tako, bomo v naslednjem letu izpolnili vse, kar smo si zadali. In na kar lahko vplivamo. Preživite lepe božične praznike v krogu najbližjih. Pa sreče in zdravja polno 2016!

Oglejte si tudi