Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Čistilna akcija – ker nam je mar za naravo

Polhov Gradec, 2. april – Na prvo aprilsko soboto je na območju Krajevne skupnosti Polhov Gradec, ki je bila pobudnik in organizator, k sodelovanju pa je pritegnila tudi Osnovno šolo Polhov Gradec ter društva, potekala vsakoletna čistilna akcija. Akcijo je aktivno podprla tudi Občina Dobrova - Polhov Gradec. Mnogi se ob tem sicer sprašujejo o smiselnosti vsakoletnih čistilnih akcij. Žal pa ravno te še vedno dokazujejo, da mnogim ni mar skrbi do okolja in brezbrižno odvržejo odpadke v naravo. A proces vzgoje v odnosu do čistega okolja je dolgoročen projekt, ki ga je potrebno začeti že pri najmlajših. Zato je prav, da se tovrstne akcije nadaljujejo in odgovornim ne zmanjka volje.
Pobuda Krajevne skupnosti Polhov Gradec je dosegla širok in zadovoljiv odziv. Spomladanski čistilni akciji se je pridružila večina vaških skupnosti, mnoga društva in vzorno tudi šola, ki je tako mozaiku skrbi za okolje, ki ga v okviru projekta Zelena šola gradi, dodala še en kamenček, pri tem pa poskrbela za zgleden odnos do narave pri najmlajših – tam, kjer je potrebno začeti.
V dopoldanskih urah so se na dogovorjenih mestih zbrali vaščani in drugi predstavniki, ki jim je mar za naravo in kakovost življenja ljudi ter vseh živih bitij v njej. Koordinatorji so razdelili vrečke in rokavice ter se razdelili v skupine in se odpravili vsak na svoj cilj. Vreme je bilo povsem primerno za tovrstno delo, udeleženci pa vedrih obrazov – pripravljeni počistiti marsikje marsikaj, tudi stvari, ki sodijo na odlagališča. Nabranih je bilo veliko plastičnih vrečk, druge plastike, embalaže, pločevink, stekla, našlo se je kar nekaj avtomobilskih gum, delov jeklenih konjičkov ter celo pink ponk miza – kdo ve, morda si je nekdo zaželel rekreacije v naravi, a je pozabil, da je naravo potrebno zapustiti vsaj takšno, kakršno si dobil. Iz poročila Krajevne skupnosti Polhov Gradec je razbrati, da so udeleženci nabrali okrog štirideset vreč raznovrstnih smeti, ki so jih sicer ustrezno ločevali in odložili na obstoječe ekološke otoke. S tem so vzorno opravili svoje delo, saj so poskrbeli za odpadke, ki bi sicer ostali v naravi.

Čistilna akcija, ki ima sicer dvojno korist – povezovanje in druženje vaščanov ter čisto naravo, je po odzivih predstavnice Krajevne skupnosti Polhov Gradec Ane Oblak in mentorice Zelene šole OŠ Polhov Gradec Barbare Trnovec lepo uspela, saj se je je udeležilo lepo število krajanov, staršev in učencev, njihovi odzivi pa so prav tako pohvalni in spodbudni.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: arhiv šole, društev in vaških skupnosti

Oglejte si tudi