Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Alkoholizem uničuje družino

Zasvojenost z alkoholom  je problem mnogih družin v naši domovini, saj poleg alkoholika  vsaj še trikrat toliko ljudi trpi zaradi pogubnih posledic te pri nas najbolj razširjene bolezni. Veliko družinskih članov je že našlo pomoč zase v društvu Al-Anon za samopomoč svojcev in prijateljev alkoholikov in v Alateenu, ki je namenjen otrokom. V Sloveniji društvo deluje že štiriindvajset let in srečanja potekajo že v petnajstih krajih. V Al-Anonu ne postavljamo nobenih pogojev, gojimo anonimnost, zato ne vodimo nobenih kartotek, niti ne evidence članstva.

Za prihod ni potrebna napotnica.  S svojo življenjsko izkušnjo pa bi rada spodbudila tiste, ki še trpijo zaradi alkoholizma ali njegovih posledic, naj se opogumijo in se nam pridružijo Alkoholizem je bil prisoten veliko let tudi v naši družini, zato sem tudi jaz občutila negativne učinke  moževe zasvojenosti. Ko sva bila še fant in dekle, se je povsod, kamor sva šla v družbo na kakšno prireditev, na praznovanje, ali na ples pilo veliko alkohola. To se je večinoma dogajalo le občasno ob koncu tedna in zame ni bilo moteče. Ko pa sva se poročila, se je  alkoholizem z leti stopnjeval in mož se je vse pogosteje domov vračal vinjen.  Njegovo obnašanje me je začelo zelo motiti in velikokrat sva se zaradi tega prepirala. Vedno manj sva se družila s svojimi prijatelji, vendar tudi zapiranje v družinski krog ni nič pomagalo. Samo še o tem sem razmišljala kaj bi naredila in  kako bi preprečila moževo pitje. Vse bi dala, da bi se streznil in ostal trezen, a to je bila le moja velika neuresničljiva želja. Izkazalo se je namreč da se alkoholu ni mogel odreči.

Živela sem s človekom, ki sem ga imela rada in ga hkrati zaradi njegovega pijančevanja tudi sovražila. Z leti je postajal čedalje bolj moteč, sama pa sem se tudi zelo spremenila. V meni je bilo polno jeze, obupa, strahu in občutek nemoči.

Podobne posledice alkoholne bolezni so se pokazale tudi pri otrocih.

Bilo ju je strah, sramovala sta se očeta  in domov se nista upala pripeljati svojih prijateljev, ker nista nikoli vedela kakšen bo oče in kakšno vzdušje bo doma. Vsak otrok potrebuje topel dom, ljubezen in od svojih staršev pričakuje sigurnost, zaščito in zaupanje. Od očeta alkoholika pa najina otroka vsega tega nista bila deležna v polni meri, prav tako pa tudi ne od mene razočarane, obupane, preobremenjene in preutrujene matere.

Končno je prišel tisti dan, ko nisem več zmogla in sem se trdno odločila nekaj narediti, poiskati rešitev zase. V nekem časopisu sem zasledila članek o družinskih skupinah Al-Anon za samopomoč ljudi, ki jih je prizadel alkoholizem bližnjih oseb. Zbrala sem pogum in tako prišla v Ljubljano na prvo srečanje. Bila sem zelo presenečena, ker so me  prijazno sprejeli in takoj sem začutila neko toplino in razumevanje.

Prišla sem med sebi enake ljudi. Govorili so o stvareh, ki so se tudi meni dogajale. Čez nekaj časa sem možu povedala kam hodim in mu rekla, da moram poskrbeti za svoje življenje. Če pa se on želi spremeniti in opustiti alkohol, naj si poišče pomoč.  Vedela sem, da se mora za svojo treznost  potruditi in odločiti sam.

Ko sem že tri leta obiskovala skupine, se je mož še vedno omamljal z alkoholom. Takrat sem se odločila: če ne bo prenehal s pitjem in se ne bo odločil za zdravljenje se bova razšla. Nisem bila več pripravljena živeti v alkoholizmu. Zgodilo se je to, kar sem si želela vsa leta. Mož se je odločil, da gre na zdravljenje in se vključil v skupino Anonimnih alkoholikov. Zdaj še vedno oba obiskujeva svoje skupine in minilo je že osem let moževe treznosti. S pomočjo Al-Anona sem našla spet veselje do življenja in počasi sem se začela spreminjati v pozitivno osebo, kakršna sem bila včasih.. Danes so dnevi v našem domu polni razumevanja, zadovoljstva, radosti in sreče.

Če je tudi v vašem domu prisoten alkoholizem najdete informacije o skupinah Al-Anon in Alateen na spletni  strani www.al-anon.si,  e-naslov

je: info@al-anon.si, tel. številke: 031 744 722, 041 590 789, 01 256 74 80, tel. odzivnik: 01 251 3000.

 

Lep pozdrav Nada – članica Al-Anona

 

 

Oglejte si tudi