Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Z ministrico Majcen tudi o zadrževalniku

V torek, 29. marca, sta na povabilo župana Franca Setnikarja občino Dobrova - Polhov Gradec obiskala ministrica za okolje in prostor Irena Majcen s sodelavci in direktor Direkcije Republike Slovenije za vode Tomaž Prohinar. Namen delovnega obiska je bil seznanitev ministrice in direktorja z dejanskim stanjem na vodotokih v občini Dobrova - Polhov Gradec ter ogled investicij, ki so bile izvedene lani.
V prvem delu sestanka, ki je potekal v prostorih občine, je župan navzočim predstavil občino, podal nekatere podatke, ki govorijo o nevarnosti hudourniških voda na območju občine Dobrova - Polhov Gradec, ter jih seznanil z načrti in ostalo dokumentacijo, ki so jo strokovnjaki izdelali že v letih 1930 in 1940, torej po neurjih 1924. in 1926., ter jo hranijo na občini. Poudaril je, da so že našli prave rešitve, kako ustrezno zavarovati poplavno ogrožena območja brez večjih posegov v naravo. Tudi sam vidi rešitev prav v sanaciji že obstoječih objektov, ki zaradi več desetletnega zanemarjanja ne služijo več svojemu namenu. Pri tem je še poudaril, da občina Dobrova – Polhov Gradec nikakor ne želi zavirati projekta ureditve poplavne varnosti, kot je to v javnosti pogosto prikazano, vendar si prizadeva, da bi z manjšimi in prijaznejšimi ukrepi, ki so jih predvideli že predhodniki, uspeli urediti perečo problematiko. Ministrica je predlogom župana prisluhnila. Dejala je, da je trenutno v izdelavi tehnična dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja za projekt Zagotavljanje poplavne varnosti Ljubljane in naselij v občini Dobrova - Polhov Gradec – 1B-etapa, ki pa še ne zajema gradnje zadrževalnika v Razorih. To je namreč predvideno v drugi fazi, kar ga od dejanske realizacije tako časovno kot finančno oddaljuje. Ministrica je v zvezi s tem še dodala, da je vselej naklonjena rešitvam, ki pripeljejo do istega ali še boljšega rezultata ter zagotovila, da bodo strokovne službe ministrstva in direktorata za vode protipoplavnim ukrepom, ki so jih načrtovali predniki, namenili vso skrb in pozornost.
Drugi del obiska je potekal na terenu. Prisotni so si z avtobusom ogledali obnovljeno infrastrukturo v Petačevem Grabnu ter se prepričali kako koristno so bila porabljena sredstva za sanacijo vodotokov. Zapeljali so se tudi do lokacij, kjer pa je ureditev še potrebna, in sicer ob reki Horjulki ter na nekaterih delih ob reki Gradaščici in Božni, pozornost so namenili tudi ogledu zapuščenih pregrad in zadrževalnikov, kjer narava že več let ubira svojo pot.

 Po zaključku uradnega dela se je župan gostom zahvalil za obisk ter izrazil pričakovanje, da se dobro sodelovanje, kakršno je bilo v preteklosti, ohrani in nadaljuje z enako dinamiko, saj bodo le skupaj lahko dosegli ustrezno poplavno varnost, ki bo zadovoljevala tako občane občine Dobrova - Polhov Gradec kot tudi mestne občine Ljubljana. Sledilo je še povabilo v Polhograjsko graščino, kjer so zbrani doživeli turistični utrip Polhovega Gradca ter popili čaj z grofom Blagajem in Antonijo.

 

Nadja Prosen Verbič

 

Oglejte si tudi