Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Želvice iz Vrtca Dobrova sporočajo ...

V skupini Želvice so otroci stari od dve do tri leta in so v mesecu septembru prvič prestopili vrata vrtca. Otroci pridejo zjutraj v vrtec nasmejani in gredo tudi nasmejani domov. To je znak, da se v vrtcu dobro počutijo.

Postali so že pravi prijatelji, skupaj se igrajo, si pomagajo in se učijo drug od drugega. Včasih med njimi nastane tudi konflikt, da bi bilo takih dogodkov čim manj in da bi bili odnosi v skupini prijetni, pa smo se v mesecu marcu igrali socialne in sprostitvene igre (masaže, joga). Začeli smo s socialnimi igrami, kjer so otroci ugotavljali in primerjali, kdo je tvoril skupino prej in kdo jo tvori zdaj, utrjevali so imena prijateljev in si izmišljali različne načine, kako povabiti prijatelja k sebi na stol (Kdo je pod odejo?, Stol na moji desni ...).

Otroci so bili najbolj navdušeni nad masažami, ki so namenjene umirjanju in sprostitvi. Najprej sva vzgojiteljici masirali otroke, potem so masirali drug drugega. Vsi otroci so se prepustili prstkom svojih prijateljev. Bili so zelo nežni in pozorni do prijateljev, na koncu pa so spraševali: "Ali ti je bilo všeč?" Izvedli smo naslednje masaže: Dež, Gnetenje testa, Morje in ribice ter Kača na soncu.

Otroke sva seznanili tudi z jogo. Za vadbo sva izbrali naslednje asane, ki so nama najbližje: drevo, zajec, mačka, počivalček. Najprej so naju otroci gledali, kmalu pa so se nama pridružili. Zanje je joga čarobna, saj jih uči zbranosti ter krepi njihovo zavest in pozornost. Otroci so se ob tem zabavali, se sprostili, izrazili svojo domišljijo, si krepili moč in izboljšali koordinacijo ter našli in začutili svoj notranji mir, ki je zanje dragocen.

Sprostitev potrebujemo vsi – otroci in vzgojitelji. Pri igrah in tehnikah sproščanja in umirjanja si sprostimo telo in umirimo um. Hkrati zadovoljujemo potrebe po gibanju, dotiku, čustveni toplini in varnosti, po druženju in sprejetosti v družbo. Vse to so otroci pridobili v času, ki smo ga posvetili mirnemu in sproščenemu življenju v skupini.

 

 

Petra Pečan in Danica Oblak

 

Oglejte si tudi