Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Skupina Medvedki

Letošnjo jesen si je svoj brlog v zgornjem nadstropju vrtca začelo urejati 22 malih medvedkov (in 2 odrasla), ki bodo čez 9 mesecev okupirali šolske klopi. Ker se je skupini pridružilo precej otrok iz drugih skupin, prav tako vzgojitelj, smo si septembra vzeli čas za medsebojno spoznavanje ter navajanje na nov prostor in obraze. V tem času smo se igrali veliko igric, pri čemer smo se med seboj spoznavali in hodili na sprehode v okolico vrtca. Izvedli smo tudi dva izleta na okoliške vrhove; na Klobuk smo šli s skupino malo mlajših otrok, na Vrhe pa z vrstniki iz skupine Sovic, ki gnezdijo v šoli.

Ker smo želeli spoznati še kaj resnejšega, smo se lotili tudi raziskovalnega dela. V prvem delu oktobra smo raziskovali delo gasilcev in lastnosti ognja ter požarov. Ugotovili smo, kaj je to ogenj, kakšne lastnosti ima in kdaj sploh lahko zagori. Ker smo ugotovili, da se lahko razširi, nas je zanimalo, kaj storiti, da preprečimo požar. Če pa že zagori, nas je zanimalo, kaj storiti in kako poklicati na pomoč. V knjigah smo se poučili, da ob požarih pomagajo gasilci, zato smo si pobliže ogledali njihovo delo in reševalno opremo. Ugotovili smo, da ne gasijo samo požarov, ampak pomagajo tudi pri vrsti drugih nesreč. Ko smo vse to dobro spoznali, smo si šli v Ljubljano ogledat poklicno gasilsko brigado. Tam so nam prijazni gasilci veliko reševalne opreme in svojega dela pokazali še v živo.

Ker bomo spomladi uredili zelenjavni vrt, smo začeli spoznavati lastnosti rastlin, prsti, celo risali smo s prstjo. Posadili smo fižol in ob oknu vsak dan opazujemo, kako raste. Obenem smo v okviru svetovnega dneva hrane izvedli skoraj mesec dolgo dejavnost, povezano s hrano. Najprej nas je zanimalo, kaj je hrana, iz česa je, za kaj jo potrebujemo ter ali je vsa hrana enako okusna in koristna. V šolski kuhinji so nam pripravili sestavine za zdrave obložene kruhke, ki smo jih sami izdelali in tudi z veseljem pojedli (čeprav na njih ni bilo najljubše medvedje hrane: medu in lososa). Ker nam v vrtcu včasih po zajtrku ali malici ostane kakšna malenkost, nas je zanimalo, kaj se s to hrano zgodi, če je ne vržemo proč. Po nekaj dneh "kuhanja" v plastični vrečki ali sušenja v košarici sta bila kruh in sadje neuporabna. Ker nas vedno več posega po sodobni hitri hrani, smo izvedli poskus: v kozarec s kokakolo smo dali kos posebne salame, kos krompirja in kos kruha. Po nekaj dneh "napajanja" si nihče ne bi upal dotakniti tistega, kar je ostalo od salame. Tako smo ugotavljali, katera hrana nam škodi in katera koristi. Pred Tradicionalnim slovenskim zajtrkom je ves vrtec izdeloval jabolka in naša skupina je izdelala celo košarico rdečih breaburnov, rumenih zlatih delišesov in zelenih jabolk granny smith. Na dan slovenske hrane (15. novembra – vse slovenske šole in vrtci zajtrkujejo med, maslo, kruh, jabolka in mleko) so nas obiskali čebelarji ter nam predstavili svoje delo in pridobivanje medu. Tega smo lahko seveda tudi pokusili, kot nalašč za nas, medvede.

Ker letos medvedki zime ne nameravamo prespati, bomo spoznali še veliko zanimivega in zabavnega ter veselo preživeli za večino zadnje leto v vrtcu.

Oglejte si tudi