Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za četrtek, 08.12.2016

jasno
Popoldne bo precej jasno z nekaj prosojne koprenaste oblačnosti. Ponekod po nižinah bo še megleno. V višje ležečih krajih se bo krepil zahodni veter, ki pa bo le redkokje segel do nižin. Najvišje dnevne temperature bodo v krajih z dolgotrajno meglo okoli 0, drugod od 5 do 10 stopinj C.
-2°C | 9°C
petek, 09.12.2016
-2°C | 9°C
sobota, 10.12.2016
-4°C | 6°C
nedelja, 11.12.2016
-2°C | 8°C
ponedeljek, 12.12.2016
1°C | 3°C
Opozorila
Četrtek, 8.12.2016 ob 13h
Dodatnega opozorila ni.
-2°C
9°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Šolstvo Vrtec

Dan slovenske hrane


VRTEC, OSNOVNA ŠOLA

| |
21.11.2013      2:23
A A

Dan slovenske hrane


Dobrova in Polhov Gradec, 15. november – Vrtci in osnovne šole so tudi letos s tradicionalnim slovenskim zajtrkom obeležili dan slovenske hrane. Poleg uživanja zdravih živil so nekateri ta dan namenili tudi ozaveščanju o pomenu zdrave in uravnotežene prehrane ter gibanja pri učenju in splošnem počutju.


Deli:

V okviru dneva slovenske hrane je letos že tretje leto potekal projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, v katerega so vključeni tudi vrtci in osnovne šole na območju Občine Dobrova - Polhov Gradec, in sicer z namenom, da otroci in mladi že zelo zgodaj spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in ohranjanja čistega okolja v povezavi z gibanjem ter zdravo in uravnoteženo prehrano. Akcijo je tudi letos podprlo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki je za vsakega otroka prispevalo 0,43 evra.

Na mizah vrtičkarjev in osnovnošolcev na Dobrovi in v Polhovem Gradcu se je tako znašlo pet tradicionalnih slovenskih živil: med, ki so ga v nabirki 70 kilogramov prispevali domači čebelarji, maslo in mleko z bližnje kmetije, kruh iz slovenske pekarne ter jabolka sadjarske kmetije Janša. Na Dobrovi je osnovnošolce letos obiskal župan Franc Setnikar, vrtčevske otroke pa predsednik čebelarskega društva Dolomiti Janko Prebil. Ta je poudaril, da smo lahko veseli, ker živimo v zelo čistem okolju, kjer je pridelava domače hrane neogrožena, zato je tudi prav, da to izkoristimo – gojimo in jemo domače pridelke. Predstavil je pomen čebel pri opraševanju cvetja in pridobivanju medu ter na kratko opisal nastajanje medu in njegove zdravilne lastnosti. Otroci so se strinjali, da je med treba uživati tudi preventivno, posebno v jesenskem in zimskem času, ko je okolje polno virusov in drugih bakterij, ki prenašajo in povzročajo neprijetne bolezni. Tudi v ta namen so ga pokusili v različnih okusih. Na polhograjski osnovni šoli pa so projekt zastavili širše, in sicer so v ponedeljek pripravili dan šole, ki so ga poimenovali "S hrano do učnega uspeha in dobre volje". Gostili so predavateljico Marijo Merljak, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, in oblikovali različne delavnice, na katerih so pripravljali zdrave domače jedi.

"Glavni cilj oziroma namen razglasitve takšnega dne je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja o pomenu domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane ter spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju, saj bo mladim poklic pridelovalca in predelovalca prikazan kot nekaj pozitivnega in kot dejavnost za doseganje pomembnih strateških ciljev," so obetajoče besede, zapisane na spletni strani ministrstva za kmetijstvo in okolje. Upamo, da tokrat ne bo ostalo le pri besedah.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv





Povezani članki
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Dobrova-Polhov Gradec!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Virtualni asistent
Naš časopis
Številka: 443/2
Izšla: 28.11.2016

Prelistaj E-izdajo

Bodite prvi pri oddaji mnenja.