Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za nedelja, 23.04.2017

pretežno oblačno
Danes bo na Primorskem sončno. Drugod bo spremenljivo oblačno in ponekod bodo občasno še krajevne padavine. Pihal bo veter severnih do vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 17, na Primorskem do 19 stopinj C.
5°C | 16°C
ponedeljek, 24.04.2017
6°C | 16°C
torek, 25.04.2017
10°C | 21°C
sreda, 26.04.2017
11°C | 19°C
četrtek, 27.04.2017
11°C | 14°C
Opozorila
Nedelja, 23.4.2017 ob 8h
Dodatnega opozorila ni.
5°C
16°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Šolstvo Vrtec

Dan slovenske hrane


VRTEC, OSNOVNA ŠOLA

| |
21.11.2013      2:23
A A

Dan slovenske hrane


Dobrova in Polhov Gradec, 15. november – Vrtci in osnovne šole so tudi letos s tradicionalnim slovenskim zajtrkom obeležili dan slovenske hrane. Poleg uživanja zdravih živil so nekateri ta dan namenili tudi ozaveščanju o pomenu zdrave in uravnotežene prehrane ter gibanja pri učenju in splošnem počutju.


Deli:

V okviru dneva slovenske hrane je letos že tretje leto potekal projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, v katerega so vključeni tudi vrtci in osnovne šole na območju Občine Dobrova - Polhov Gradec, in sicer z namenom, da otroci in mladi že zelo zgodaj spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in ohranjanja čistega okolja v povezavi z gibanjem ter zdravo in uravnoteženo prehrano. Akcijo je tudi letos podprlo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki je za vsakega otroka prispevalo 0,43 evra.

Na mizah vrtičkarjev in osnovnošolcev na Dobrovi in v Polhovem Gradcu se je tako znašlo pet tradicionalnih slovenskih živil: med, ki so ga v nabirki 70 kilogramov prispevali domači čebelarji, maslo in mleko z bližnje kmetije, kruh iz slovenske pekarne ter jabolka sadjarske kmetije Janša. Na Dobrovi je osnovnošolce letos obiskal župan Franc Setnikar, vrtčevske otroke pa predsednik čebelarskega društva Dolomiti Janko Prebil. Ta je poudaril, da smo lahko veseli, ker živimo v zelo čistem okolju, kjer je pridelava domače hrane neogrožena, zato je tudi prav, da to izkoristimo – gojimo in jemo domače pridelke. Predstavil je pomen čebel pri opraševanju cvetja in pridobivanju medu ter na kratko opisal nastajanje medu in njegove zdravilne lastnosti. Otroci so se strinjali, da je med treba uživati tudi preventivno, posebno v jesenskem in zimskem času, ko je okolje polno virusov in drugih bakterij, ki prenašajo in povzročajo neprijetne bolezni. Tudi v ta namen so ga pokusili v različnih okusih. Na polhograjski osnovni šoli pa so projekt zastavili širše, in sicer so v ponedeljek pripravili dan šole, ki so ga poimenovali "S hrano do učnega uspeha in dobre volje". Gostili so predavateljico Marijo Merljak, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, in oblikovali različne delavnice, na katerih so pripravljali zdrave domače jedi.

"Glavni cilj oziroma namen razglasitve takšnega dne je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja o pomenu domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane ter spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju, saj bo mladim poklic pridelovalca in predelovalca prikazan kot nekaj pozitivnega in kot dejavnost za doseganje pomembnih strateških ciljev," so obetajoče besede, zapisane na spletni strani ministrstva za kmetijstvo in okolje. Upamo, da tokrat ne bo ostalo le pri besedah.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Dobrova-Polhov Gradec!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Virtualni asistent
Naš časopis
Številka: 447
Izšla: 27.03.2017
Poglej Pdf

Bodite prvi pri oddaji mnenja.