Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Športno obarvana jesen

Jesen omogoča veliko dejavnosti v naravi. To smo izkoristili tudi v naši podružnici, saj smo izvedli že dva športna dneva. Oba sta bila nekaj posebnega.

Prvi je bil že tradicionalno druženje sosednjih podružničnih šol. Kar sedem podružnic se že nekaj let druži v jesenskem času – vsakič v drugi podružnici. Tokrat je prišla vrsta na podružnično šolo Vrh Svetih Treh Kraljev nad Rovtami. Vsako naše srečanje je športno obarvano in namenjeno spoznavanju bližnje okolice gostujoče šole. Učenci in učitelji podružnic Javorje, Sovodenj, Lučine, Ledine, Šentjošt, Črni Vrh in Vrh Sv. Treh Kraljev smo se zbrali v petek, 30. 9. 2016, pri cerkvi na Vrhu. Po pozdravu vodje podružnice smo jo skupaj mahnili proti Lavrovcu – razgledni točki. Pot je minila v medsebojnem klepetu in opazovanju okolice. Na poti je bilo 205 učencev in 23 spremljevalcev – učiteljic in učiteljev. Vrh Svetih Treh Kraljev je bil ta dan zagotovo eden glasnejših vrhov v okolici.

V soboto, 8. 10. 2016, pa smo učenci in starši naše šole obiskali sosednji hrib – Goli vrh, kjer smo se podali po delu poti Rupnikove linije. Tudi to srečanje je bilo izredno zanimivo in poučno. Starši so se na naše vabilo k druženju odzvali v zelo velikem številu. Že ob osmih zjutraj smo se dobili v Gorenji vasi, od koder smo se z avtomobili odpeljali do izhodišča pohoda. Najprej smo se podali na ogled podzemne slemenske utrdbe Goli vrh. Mislim, da si nihče ni mogel predstavljati, kako ogromen objekt se skriva pod površjem. Z zanimanjem smo prisluhnili zanimivi razlagi našega vodiča, gospoda Braneta. Verjetno bo za vse udeležence ostalo nepozabno doživetje, ko smo iz bunkerja lezli skozi strelne line. Pot nas je nato vodila po lepi poti čez Goli vrh, mimo kmetij. Ena od njih je bila tudi kmetija Pr' Bukovc, kjer so nas pogostili s toplim čajem, suhim sadjem in domačim žganjem. Ob koncu poti smo si ogledali še Karlovski mlin, v katerem meljejo žito na tradicionalen način. Gostitelj nas je popeljal v notranjost mlina in nam povedal veliko zanimivega o mletju žit. Ogledali smo si še domačo pekarno in se posladkali s slastnimi flancati. Tako domov nismo odšli lačni, pa tudi vtisov se je nabralo kar precej. Veliko novega smo izvedeli o delčku naše zgodovine, ki je večini precej neznana, in hkrati še pokukali v sosednji občini Žiri in Gorenja vas - Poljane.

Simona Planinc

Oglejte si tudi