Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Teden otroka na OŠ Dobrova

Teden otroka, ki se začne vsak prvi ponedeljek v mesecu oktobru in traja sedem dni, je letos potekal pod sloganom »Nekaj ti moram povedati«. Tudi na naši šoli smo poskušali učencem šolski vsakdan nekoliko spremeniti, ga popestriti in tako učencem omogočiti, da so si v morda nekoliko manj formalnem ozračju lahko tudi marsikaj povedali, zaupali.
V tem tednu so se učenci prve triade podali na Vrhe. Svoje prve plesne izkušnje so si nabirali pod vodstvom plesnih učiteljic Plesnega kluba Forma, kjer so skozi tri delavnice pokukali v plesno shrambo ter v njej poiskali oblačila in obutev, ki simbolizirajo različne plesne zvrsti. Tako so iz nje potegnili karirasto srajco, kavbojske škornje in klobuk in se naučili plesati kavbojsko polko, hip hop superge so pomagale pri učenju hip hopa, vampirsko ogrinjalo pa je bilo vstopnica v učenje jazza. Med urami pouka so preko različnih socialnih iger bolje spoznavali drug drugega, čas so našli tudi za vedno zanimive družabne igre, kjer so se med drugim učili sodelovanja in zavedanja, da vedno ne moreš zmagati. Ob pomoči delavcev Zavoda za gozdove Slovenije so spoznavali gozd. Delavnice so potekale v gozdu v bližini šole. Vsak oddelek je imel svojega vodiča, ki je otroke popeljal na svoj prostor v gozdu, tako da se niso motili med seboj. Otroci so poslušali gozdne glasove, iskali zanimive gozdne predmete, spoznavali drevesa, iskale gozdne vonje, izdelali gozdnega škratka in še mnogo drugega. Seveda ni manjkalo zanimivih gozdnih iger.

 

Vsi učenci druge triade so se šli igrico skrivni prijatelj. Kaj je to? Vsak učenec je izžrebal ime svojega skrivnega prijatelja in ga v naslednjih dneh presenečal. Skrivoma, se razume, z drobnimi pozornostmi. En dan so se prepuščali tudi radostim v vodnem mestu Atlantis. Za učence 4. razreda pa je bil izveden tudi naravoslovni dan na temo preprečevanja nezgod.

 

V tretji triadi so bile ure pri določenih predmetih nekoliko drugačne. Pri slovenščini in zgodovini so si učenci ogledali filme, ki so se nanašali na aktualno učno snov; pri angleščini so spoznavali britansko kulturo ob čaju in piškotih; pri nemščini so spoznavali navade in tradicijo te trenutno sanjske dežele mnogih; matematike so se učili preko računalnika; pri ostalih naravoslovnih predmetih pa je bil to čas za najrazličnejše poskuse … Učenci sedmih razredov so se podali na ozemlje začetkov slovenske književnosti, na Dolenjsko. Najprej so si ogledali Trubarjevo domačijo na Rašici, kjer so se seznanili z življenjem in delom našega najpomembnejšega protestantskega pisca, začetnika slovenske književnosti in avtorja prve slovenske knjige. Nato so si ogledali Krško jamo, kjer izvira najdaljša dolenjska reka. Pot so nadaljevali proti vasi Muljava. V vasi Muljava so si ogledali rojstno hišo slovenskega

pisatelja in časnikarja, Josipa Jurčiča, in celoten muzej na prostem.

 

Da je to res poseben teden je bilo zelo očitno tudi med glavnimi odmori, ko so snovalci šolskega radia izpolnjevali glasbene želje učencev. Priznamo, zanimiv je okus naših učencev.

 

V podaljšanem bivanju so si dneve popestrili z različnimi dejavnostmi. Učenci so svoj čas v določeni meri kreirali sami. Učiteljem so zaupali svoje želje, ti pa so jih skušali upoštevati. Izdelovali so jesensko dekoracijo. Po nekaj dneh ustvarjanja so nastale različne lisičke iz naravnih materialov, ki sedaj krasijo učilnice. Veliko so se igrali, risali, ustvarjali po lastnih željah, si ogledali risanke, igrali nogomet idr. Teden so zaključili s kostanjevim piknikom. V kuhinji so jim kostanj skuhali. Nekaj pa so si ga spekli kar sami na šolskem igrišču, kjer so se z njim tudi posladkali.

 

Tudi hrana je bila v tednu otroka pisana učencem na dušo oz. na želodčke in starši verjemite, ni potrebno veliko, šmoren je bil velika uspešnica.

 

In še to. Triindvajset učencev se je za en dan prelevilo v delavce naše šole. Za eno uro so se preizkusili v vlogi učiteljev različnih predmetov, hišnika, knjižničarke, ravnatelja, specialnega pedagoga, svetovalnega delavca. Tri »nove« knjižničarke so tako prvošolčkom najprej vrnile knjige, nato pa prebrale pravljico O kralju, ki ni hotel pospravljati. Skupaj so se ob sličicah pogovorili tudi o pravilih, ki jih upoštevamo v knjižnici, nato pa so si prvošolčki še izposodili knjige. Dekleta so spoznala, kaj vse je potrebno, da se knjiga znajde na polici. Knjige so vnesle v računalnik, jih zavile in  požigosale,  pomagale pa so tudi pri pripravi razstave.

 

Za zaključek pa je v petek sledila še odbojkarska tekma med učenci in učitelji. In kdo je zmagal? Uganete? Si upate staviti? Pa vam odgovor vseeno zaupamo. Zmagala so leta in izkušnje.

 

 

Zbrala in uredila: Vida Novak

 

Oglejte si tudi