Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Srednje šole na obisku

Polhov Gradec, 18. november – Osnovna šola Polhov Gradec je v sodelovanju z OŠ Brezovica, OŠ Dobrova, OŠ Horjul in OŠ Log – Dragomer v svojih prostorih gostila preko trideset srednjih šol, ki so osmošolcem in devetošolcem poskušali predstaviti in približati njihove dejavnosti, programe ter način dela.
Prehod iz osnovne v srednjo šolo je pomembna prelomnica v otrokovemu življenju, še pomembnejša pa je izbira in odločitev za srednjo šolo, ki bo pomenila naslednjo postajo v mladostnikovem življenju, saj bo le-ta najverjetneje krojila njegovo poklicno pot.

Ker se čas odločitve o nadaljevanju šolanja in izbiri poklicne poti za devetošolce vsako leto hitro približa, šole in odgovorni na njej iščejo načine, ki bi mladim omogočili premišljene odločitve, podprte z dovolj informacijami. Tako so se že v lanskem letu osnovne šole Brezovica, Dobrova, Horjul in Polhov Gradec povezale pri organizaciji obsežne predstavitve srednjih šol, za katere učenci izkazujejo največ interesa. Poklicna tržnica, kot so jo poimenovali, je bila v lanskem letu prvič izvedena, in to na OŠ Horjul. Deležna je bila izrednega zanimanja in obiska, prav tako je odzivi vseh vpletenih - učencev, staršev in predstavnikov srednjih šol – požel obilo pohval. Ker se je glas o dobri praksi hitro razširil, se je v projektu letos pridružila še Osnovna šola Log – Dragomer.

Osmošolci in devetošolci iz vseh petih osnovnih šol so se skupaj s straši sprehodili med stojnicami, na katerih so predstavniki srednjih šol – profesorji in dijaki – delili informacije in podatke o njihovih programih, poteku dela ter uspehih. Poleg trgovanja z informacijami je bilo na tržnici mogoče dobiti mnogo informativnih publikacij. Posebej zanimive so bile praktične predstavitve, na katerih so bodoči srednješolci lahko okusili in preizkusili izdelke, ki so jih neposredno pred njihovimi očmi izdelovali srednješolci.

Ponovno se je izkazalo, da je Poklicna tržnica na domačem terenu prijaznejša in bližja tako devetošolcem kot njihovim staršem, zato bodo šole z dobro prakso nadaljevale tudi v naslednjem letu.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi