Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Projekt Evropska vas na OŠ Dobrova

V šolskem letu 2013/14 se je naša šola ponovno vključila v projekt Evropska vas, v okviru katerega vsako leto raziskujemo eno izmed držav Evropske unije. V projekt smo vključeni že nekaj let in smo tako raziskali že dobršen del Evrope: Slovaško, Romunijo, Belgijo, Nizozemsko, Luksemburg, Finsko in Bolgarijo, v letošnjem letu pa smo spoznavali Španijo.
Učenci so to lepo deželo spoznavali že med letom pri pouku, interesnih dejavnostih in v oddelkih podaljšanega bivanja. Tako smo v aprilu pripravili razstavo, na kateri smo lahko občudovali španske zastavice, risbe plesalcev flamenka, bikoborcev, nogometašev, plakate z glavnimi značilnostmi in zanimivostmi Španije, glinene bikce, sestavljanke s španskimi motivi, reprodukcije del španskih slikarjev Mirója in Picassa ... Obiskovalci so bili zelo navdušeni tudi nad ilustracijami španske narodne noše, ki so delo naše učenke Tamare Bizjan.

Kot vsako leto smo tudi tokrat na šoli v aprilu pripravili prireditev, na katero vedno povabimo veleposlanika države, ki jo raziskujemo. Letos se je prvič zgodilo, da so na veleposlaništvu svoj obisk v zadnjem hipu odpovedali, nas je pa zato s svojo prisotnostjo razveselil župan naše občine, g. Franc Setnikar.

Z letošnjo prireditvijo smo želeli prikazati španski temperament, zato smo za rdečo nit izbrali špansko telenovelo, v kateri se je razpletala ljubezen med revno služkinjo Mario Eleno (Mojco Medja) in Hosejem Fernandom (Janom Revnom). Med zgodbo so si sledile točke, s katerimi smo predstavili Don Kihota, prisluhnili smo španskim zvokom kitare, klavirja, violine in flavte, ogledali smo si pasodoble in flamenko, mlajši učenci so zapeli dve španski pesmici, naša učenka Tina Poštuvan pa je zelo lepo zapela špansko evrovizijsko popevko Eres tu.

Seveda nismo mogli brez športa. Ogledali smo si zmago nogometnega kluba Barcelona nad Real Madridom (montažo posnetkov naših učencev in komentarje sta pripravila Gregor Kovač in Blaž Juren), nato pa še naše prvošolčke, ki so se odlično izkazali kot navijači Barcelone. Zelo smo bili veseli tudi intervjuja z znanim slovenskim nogometašem Zlatkom Zahovičem, ki je igral za španski klub Valencia. Del intervjuja, ki je bil posnet v Mariboru, smo si ogledali tudi na naši prireditvi. Na "dobrodelni dražbi" pa smo srečali številne španske športnike.

Morda vas zanima, kako se je v naši telenoveli zaključila zgodba med bogatim mladeničem in revno služkinjo. Žal si na naši prireditvi srečnega konca nismo mogli ogledati, saj je bogata mati (Urška Hanc) tej ljubezni nasprotovala in revno služkinjo poslala stran. In tako smo, kot se za telenovele spodobi, naše gledalce pustili v pričakovanju, kaj jih čaka v naslednjih delih. Le malo smo nakazali, da se bosta Hose Fernando in Maria Elena vendarle še srečala.

Tako kot telenovela se tudi naš projekt s prireditvijo na šoli še ni zaključil. Čakal nas je še sklepni del v Ljubljani na Hribarjevem nabrežju. Tako smo 9. maja skupaj s še 30 šolami in enim vrtcem iz Ljubljane in okolice ter Dolenjske zgradili Evropsko vas, v kateri je vsaka šola predstavljala eno izmed članic Evropske unije. Vsaka šola je pripravila svojo stojnico, na kateri je predstavila izdelke, nastopali pa smo tudi z dvema točkama na prireditvi. Tina je zapela evrovizijsko popevko, naši sedmošolci pa so zaplesali flamenko.

Projekt smo zaključili z velikim zadovoljstvom. Ne le zato, ker smo se naučili veliko novega in smo bogati za eno izkušnjo več. Še lepši je občutek, da nas takšne stvari med seboj povezujejo, saj smo skupaj sodelovali učitelji, učenci in tudi starši. Zelo nas tudi veseli, da imamo na šoli toliko učencev, ki so bili pripravljeni projektu posvetiti svoj prosti čas in s svojimi talenti polepšati naše spoznavanje Španije. Hvala prav vsakemu izmed vas!

 

Koordinatorica projekta na OŠ Dobrova Zvonka Španger

Oglejte si tudi