Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Dvodnevna strokovna ekskurzija na Dunaj

Za učence, ki se učijo nemščino kot izbirni predmet v sedmem, osmem in devetem razredu, sem v mesecu marcu organizirala ter izvedla dvodnevno strokovno ekskurzijo na Dunaj. V soboto, 21. 3., smo se v zelo zgodnjih jutranjih urah podali na pot proti Dunaju. Tudi tokrat so se nam pridružili učenci OŠ Horjul. Iz naše šole nas je spremljala učiteljica Živa Mrzlikar. Ob dveh postankih ter ob zanimivi in zabavni razlagi o Dunaju, ki nam jo je posredovala simpatična vodička Daša, nam je pot proti avstrijski prestolnici hitro minila. Veselili smo se toplega in sončnega dneva (kot se za prvi pomladanski dan tudi spodobi), ki je bil pred nami, še bolj pa vseh kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, ki jih ponuja mesto s približno 1,8 milijona prebivalcev.
Ko smo prispeli na Dunaj, je po Ringu sledil najprej orientacijski avtobusni ogled mesta: videli smo avstrijski parlament, novo mestno hišo, borzo, Burgtheater, fakultete, parke, dvor Hofburg, ki je bil nekoč kraljevska palača, katedralo, posvečeno svetemu Štefanu, znamenito dunajsko opero, gledališča, grobnico Habsburžanov, umetnostno-zgodovinski in naravoslovni muzej, mestno hišo, številne razkošne parke ter mestne palače … in še kaj. Nato smo si ogledali kompleks stavb priznanega dunajskega arhitekta Hundertwasserja, ki je prava atrakcija. To sta stanovanjska hiša in nekakšna galerija z neravnimi tlemi, s streho, prekrito z zemljo in travo, ter drevesi, ki rastejo kar v stanovanjih. Nihče se ni mogel upreti razgibanim oblikam in pestrim barvam.

Ker ob sobotah na dunajskih cestah ni prevelike gneče, smo se popeljali tudi v novejši del Dunaja, čez donavski otok, preko reke Donave, kjer je zrastel UNO-city, mednarodna palača Združenih narodov, ter novi nebotičnik Millenium.

Kmalu smo pri Trgu Marije Terezije stopili z avtobusa in se lotili raziskovanja najožjega centra mesta. Med prijetnim sprehodom smo si ogledali nekaj znamenitosti še od blizu, se fotografirali ob kipu Mozarta in prispeli do mogočne Štefanove cerkve, kjer so imeli učenci nekaj težko pričakovanega prostega časa za samostojno odkrivanje mesta. Nekateri so se razveselili Starbucksa, drugi so poiskali spominke, si privoščili kos znamenite torte Sacher ali raziskovali bogat izbor različnih trgovin z oblačili in obutvijo. Vsi pa smo se ob ponovnem snidenju strinjali z znanim slovenskim pregovorom »Ko greš na Dunaj, pusti trebuh zunaj«, saj cene niso bile najbolj prijazne našim denarnicam.

Nato smo se napotili proti prenovljenemu Sisijinemu muzeju v dvorcu Hofburg, kjer so na stalni razstavi na ogled osebni predmeti cesarice Elizabete iz njenega vsakdana, od natančno izdelanega jedilnika, telovadne sobe in intenzivnega ukvarjanja z jahalnim športom do zapisov poezije in večurne lepotne nege z oljčnim oljem. Spoznali smo podrobnosti o življenju cesarice Elizabete, ki je pri svojih rosnih šestnajstih letih postala žena cesarja Franca Jožefa.

Proti večeru nas je čakal še ogled Prirodoslovnega muzeja (Naturhistorisches Museum Wien), ki so ga odprli leta 1889 in je eden najpomembnejših prirodoslovnih muzejev na svetu. Uživali smo ob ogledu ogromnih okostij dinozavrov, največje in najstarejše zbirke meteoritov na svetu ter izjemne razstave živali.

Že nekoliko utrujeni smo se zvečer nastanili v mladinskem hotelu, kjer nas je pričakala tradicionalna dunajska večerja. Uganete? Nič drugega kot dunajski zrezek s prilogo. Po večerji smo ob kvizu, ki ga je pripravila vodička Daša, preverjali osvojeno znanje o Avstriji in Dunaju. Večer smo zaključili z igro activity, v kateri so naši učenci premagali ekipo sosednje OŠ Horjul. Po napornem dnevu, polnem prijetnih vtisov, in v pričakovanju še enega zanimivega dne smo se ulegli k počitku.

 

V nedeljo smo kljub sobotni utrujenosti vstali zgodaj, saj nam pričakovanje ni dalo dolgo spati. Po zajtrku smo se odpravili proti baročnemu bivališču avstrijskih cesarjev Schönbrunn, ki leži na obrobju mesta. Ena najbogatejših zapuščin Habsburžanov je nedvomno dvorec Schönbrunn. Mogočne, bogato opremljene sobane so bili prostori, kjer so cesarji sklepali pomembne odločitve in dogovore. Tam smo se seznanili z zgodovino naše sosednje države, kamor smo bili Slovenci vključeni celo tisočletje. Dvorec Schönbrunn je drugi največji ter najbolj obiskani grad na svetu. Po ogledu mogočnega dvorca (ki ga je naša vodička hudomušno poimenovala počitniška hiška) s 1500 mogočnimi sobanami, kjer so še ne dolgo nazaj zares živeli, smo si lahko ogledali tudi velikonočni sejem, ki se je odvijal pred vhodom v dvorec. Stojnice so ponujale veliko sladkih dobrot in izdelkov domače obrti, ki pripomorejo k pomladni dekoraciji naših domov. Prava atrakcija sta bili tudi dve velikanski velikonočni jajci, okrašeni s primulami.

Po ogledu sejma smo se sprehodili po prostranem parku z brezhibno urejenimi drevesi in cvetličnimi gredicami, okrasnimi ribniki, vodnjaki in številnimi skulpturami. Povzpeli smo se tudi na vrh hribčka do Gloriette, največje ter najbolj znane gloriete na svetu, kjer je imel cesar Franc Jožef zajtrkovalnico. Tukaj se pogled razprostira na ves Dunaj. Nato pa je sledil še obisk najstarejšega živalskega vrta v Evropi. Zanimiva je med drevesnimi krošnjami postavljena 160 m dolga lesena brv, ki vodi neverjetnih deset metrov visoko. Z mostu se odpre čudovit razgled na živalski vrt, park Schönbrunn in mesto. Videli smo najrazličnejše živali z vsega sveta, ki so se mirno in spokojno nastavljale našim fotografskim objektivom. Lačni pande, zaspani severni medvedi in koale, razigrani morski levi, pingvini in kenguruji – menimo, da nikogar niso pustili ravnodušnega.

Pozno popoldne smo s težkim srcem zapustili živalski vrt in Dunaj in se začeli vračati proti domu. Na poti seveda ni manjkal postanek v McDonaldsu, kjer smo se okrepčali.

Utrujeni, vendar zadovoljni, veseli in hvaležni, da smo lahko doživeli to izkušnjo, smo se v poznih večernih urah vrnili domov. Mislim, da nam bo izlet še dolgo časa ostal v lepem spominu.

 

Mentorica: Nina Jakop

 

 

 

VTISI UČENCEV:

 

Najbolj mi je bil všeč živalski vrt, saj sem tam videla veliko več živali kot v Sloveniji.

                                                                                                                    Taja P. Koeveš, 8. r.

 

V soboto, 21. 3., smo se zgodaj odpravili na Dunaj. Že v soboto smo si ogledali veliko znamenitosti. Ogledali smo si zelo zanimivo hišo, ki jo je naredil Hundertwasser, ter cerkev svetega Štefana. Zelo mi je bil všeč naravoslovni muzej. Imeli smo tudi nekaj prostega časa, ki smo ga preživeli v centru Dunaja. Nato pa smo si ogledali še zelo lep muzej Elizabete, ki ima tudi vzdevek Sisi. Naslednji dan smo obiskali dvorec Schönbrunn. Je zelo lep in ogromen dvorec, ki ima 1500 sobanc. V njem je danes muzej in najlepša sobana mi je bila tista dvorana, ki ima zelo lepo poslikan strop. Ogledali smo si tudi ogromen vrt, na katerem poleti cvetijo zelo lepe rože. Na koncu pa smo šli še v živalski vrt, v katerem je zelo veliko različnih vrst živali.

                                                                                                                      Barbara Knez, 9. r.

 

Najbolj mi je bil všeč živalski vrt, ker sem videla veliko zanimivih živali. Všeč mi je bil tudi naravoslovni muzej.                                             

                                                                                                                       Zala Tiran, 8. r.

 

Ko smo bili na Dunaju, mi je bilo zelo všeč v Schönbrunnu ter v živalskem vrtu. Ogledali smo si veliko zanimivih stvari. Všeč mi je bila stanovanjska hiša, ki jo je naredil Hundertwasser. Ogledali smo si tudi Štefanovo cerkev. Kasneje smo se odpravili v Elizabetin muzej. Šli smo tudi v naravoslovni muzej. Naslednji dan pa smo si ogledali še Schönbrunn ter najstarejši živalski vrt. Na Dunaju mi je bilo zelo všeč.

                                                                                                                       

Ina Končan, 9. r.

 

Bili smo na Dunaju. Najbolj mi je bilo všeč v živalskem vrtu. Videli smo veliko zanimivih živali. Imajo tudi zelo dobre jedi.

                                                                                                                        Zala Remec, 8. r.

 

V soboto zjutraj smo se odpravili proti Dunaju. Ko smo prispeli na Dunaj, smo si ogledali Sisijin muzej in tudi Hundertwasserjevo delo. Ogledali smo si tudi naravoslovni muzej. V nedeljo smo si najprej ogledali Glorietto, nato Schönbrunn. Nato smo šli v živalski vrt. Tam mi je bilo super. Najbolj mi je bilo všeč pri leopardih in pri severnih medvedih ter ko smo kupili lizike Slick'n'lick. Na Dunaju mi je bilo zelo všeč in tam bi še ostal par dni.

                                                                                                                        Matic Rihar, 8. r.

 

V soboto, 21. 3., smo odšli na Dunaj že ob štirih zjutraj. Najprej smo si ogledali Hundertwasserjevo hišo in njegovo vas, ki je bila osupljiva. Sproti smo si ogledovali še opero, parlament, kip Marije Terezije, Mozartov spomenik, Karlskirche. Nato smo se odpravili v središče mesta, kjer smo imeli nekaj časa za kupovanje spominkov ter okrepčilo. Tam smo si ogledali tudi Stephansdom, cerkev, ki jo še prenavljajo. Potem smo se odpravili v Sisijin muzej, kjer so spravljene njene stvari in njeno pohištvo. Na koncu dneva je sledil še obisk naravoslovnega muzeja. V tem muzeju je spravljenih okoli dva milijona stvari, med njimi tudi zelo znani prazgodovinski kipec boginje Venere. Zvečer smo se odpravili v hostel, kjer smo imeli razne igre in kviz. Naslednji dan smo se že zjutraj odpravili v 2. najbolj obiskani in 2. največji dvorec na svetu, Schönbrunn. Za sabo ima zelo velik vrt, katerega vsak dan urejajo vrtnarji. Nato smo hodili nekaj minut in prišli do najstarejšega živalskega vrta na svetu. Tam smo videli polarne medvede, koale, pande in še veliko več. Vtisi po obisku Dunaja so bili super. Videli in izvedeli smo veliko novega.

                                                                                                                                   Mark Reven, 8. r.

 

Oglejte si tudi