Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Projekt Comenius v vrtcu Polhov Gradec in srečanje v Sloveniji

Projekt Comenius v vrtcu Polhov Gradec se počasi zaključuje. V okviru projekta smo izvedli veliko dejavnosti v vrtcu, obiskali šole v štirih državah, Turčiji, Poljski, Španiji in Bolgariji, ter se naučili marsikaj novega. Pridobili smo mnogo izkušenj, doživeli veliko zanimivega, z veseljem pa se spominjamo tudi dobro izvedenega srečanja v našem vrtcu.
Drugo srečanje v okviru projekta Comenius z naslovom Untold stories of children and culture je namreč potekalo v Sloveniji, v Vrtcu pri Osnovni šoli Polhov Gradec. Gostili smo učitelje in otroke štirih šol iz štirih držav, ki sodelujejo v projektu, Turčije, Poljske, Bolgarije in Španije. Na srečanje smo se pridno pripravljali že ves mesec prej, saj je bilo treba organizirati in pripraviti veliko stvari (nastanitev za učitelje in otroke, prevoze, prostore, okrasitev hodnikov, predstavitve tem, načrt za ves teden, delavnice, ekskurzijo ipd.). Tema tega srečanja se je glasila: Zgodbe o uspehu otrok in običaji v posamezni državi.
Že prvi dan, v ponedeljek, nam jo je zagodlo vreme, saj je ves dan snežilo, vendar smo dejavnosti, ki smo jih načrtovali, vseeno uspešno izpeljali. Goste smo sprejeli v mali telovadnici, ki smo jo prav za potrebe projekta ustrezno okrasili in pripravili vse potrebno. Tako smo naše goste najprej počastili s pozdravom koordinatorice projekta, ge. Katarine Možek, pozdravom takratne ravnateljice šole, ge. Albine Jerman Slabe, nagovorom vodje vrtca, ge. Silve Križič, sledile pa so himne vseh držav in pozdrav v njihovem jeziku. Tudi vrtčevski otroci so pripravili nekaj zanimivih točk s petjem in plesom. Goste smo po sprejemu povabili na ogled šole in vrtca ter Comenius kotičkov. Sledile so predstavitve držav. Vsaka od partnerskih držav je s seboj prinesla značilne predmete, hrano in plakate, s katerimi so se udeleženci predstavili drug drugemu, nekatere države pa so pripravile tudi predstavitev v powerpointu. Ta dan smo se odpravili še v čebelarski dom, kjer nam je ga. Malči Božnar pripravila pokušino medu, predstavitev njihovega dela in izdelkov, gostje pa so se na koncu pozabavali z izdelovanjem svečk iz voščenih plošč.
V torek so vse države predstavile svoje delo, ki so ga opravile v povezavi s temo tokratnega srečanja. Predstavile so različne zgodbe o uspehu otrok in običaje, in sicer v powerpointu, nekatere pa so običaje prikazale tudi na drugačne načine (s pomočjo predmetov, odlomkov iz nanizank ipd.). Obiskal nas je tudi župan Občine Dobrova - Polhov Gradec, g. Franc Setnikar, in pozdravil goste, ki so zanj pripravili nekaj daril ter kratke nagovore. Gostom smo prav tako predstavili izobraževalni sistem v Sloveniji in metodo dela, ki jo uporabljamo v našem vrtcu, Korak za korakom. Sledil je ogled enote našega vrtca v gasilskem domu in pozneje tudi enote vrtca v Šentjoštu ter podružnične šole. Večer pa je minil ob multikulturnem srečanju za učitelje, kjer so se pozabavali ob slovenski glasbi, zvokih harmonike in značilnih slovenskih plesih (polka, valček, »povštertanc« ipd.), pripravili pa smo jim še kratek kviz o Sloveniji, pri katerem so se najbolj izkazali učitelji iz Bolgarije.
Sredi tedna smo gostom predstavili nekaj slovenskih znamenitosti. Odpeljali smo jih na ogled Predjamskega gradu, ki se jim je zdel občudovanja vreden, veličasten, navdušila in očarala pa jih je tudi Postojnska jama. Ob vrnitvi smo se ustavili še v Črni vasi in jim pokazali zanimivo Plečnikovo cerkev.
Zadnji dan so se učitelji in učenci preizkusili v ročnih spretnostih in ustvarjalnosti. V vrtcu smo jim pripravili delavnice, na katerih so izdelali svoje butarice in okrasili jajca iz stiropora, hkrati pa so bili prisotni v oddelkih vrtca, se poigrali z vrtčevskimi otroki in opazovali delo v skupinah. Sledila je evalvacija celotnega projekta in tudi srečanja v Sloveniji, po kosilu pa smo se odpravili na sklepni del celotnega srečanja, in sicer na čajanko v Polhograjsko graščino. Tam so nam pripravili prijeten sprejem. Ga. Malči Božnar je povedala nekaj o graščini, sledila sta sprejem grofa Blagaja in čajanka (pogostitev s pecivom in čajem). Ga. Darinka Orel nam je predstavila Polhov Gradec tudi preko stripa, ki so ga izdelali učenci in učitelji OŠ Polhov Gradec. Grof Blagaj je vsem gostom razdelil darila, ki smo jih pripravili zanje. Odrasli so nato odšli v klet, kjer so pokusili eliksir mladosti in ugotavljali njegove sestavine, zmagovalci (turški predstavniki) pa so dobili tudi majhno nagrado – stekleničko tega čudežnega eliksirja. Otroci so si medtem z vzgojiteljicami ogledali poštni muzej, ki se nahaja v graščini. Po nakupu spominkov in poslovilnih besedah smo goste odpeljali nazaj v hotel, učenci pa so se vrnili h gostiteljskim družinam. S tem se je srečanje uspešno zaključilo, petek in sobota sta bila le še dneva za poslavljanje in odhode.

Srečanje v Sloveniji je bilo uspešno izvedeno, gostje so bili zadovoljni in glede na njihove pripovedi v evalvaciji so Slovenijo zapustili polni novih, zanimivih doživetij in vtisov. Veseli nas, da so gostje v naši državi uživali in bodo dober glas o Sloveniji lahko širili tudi v svojih državah. Zahvaljujemo se vsem, ki so kakorkoli prispevali k uspešni izvedbi srečanja v Sloveniji, in vsem, ki so kakorkoli pomagali pri izvedbi celotnega projekta.
 

Vzgojiteljici Katarina Možek in Nataša Peljhan

Oglejte si tudi