Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

"Cogli l'attimo" ali uživajmo življenje!

Kdor se je aprila sprehodil po hodnikih Osnovne šole Dobrova, je lahko opazil, da so okrašeni z italijanskimi zastavicami in različnimi izdelki, ki predstavljajo Italijo. Letos smo namreč v okviru projekta Evropska vas, ki na šoli poteka že od leta 2008, raziskovali prav to državo. V duhu Italije je večino šolskega leta živela cela šola. Učenci so se učili italijanskih besed, brali dela italijanskih avtorjev ter italijanske ljudske pravljice, peli pesmi tega naroda, ustvarjali različne izdelke, pekli pico, se preizkušali v kvizu, s plakati in projekcijami Italijo predstavljali svojim sošolcem … V šolski avli so učenci spremljali tudi različne dokumentarne oddaje o Italiji ter poslušali italijansko glasbo. Skratka, bilo je res pestro, saj se je v čisto vsakem razredu dogajalo nekaj italijanskega.
Vse izdelke, ki so nastali v okviru projekta, smo aprila v šoli razstavili. Obiskovalci so si tako lahko ogledali številne izdelke: risbe in plakate, reprodukcije del znanih slikarjev, sestavljanke italijanskih znamenitosti, izdelke iz makaronov, Ostržke, makete največjih znamenitosti, rimske in italijanske kovance, narejene iz gline, pa še bi lahko naštevali. Po celoletnem raziskovanju Italije pa nas je kot pika na i čakal še en poseben dan. To je bil 20. april, ko smo v šoli pripravili prireditev z naslovom "Cogli l’attimo". To je znan italijanski izraz za uživanje življenja in za koga, če ne za Italijane, je znano, da znajo uživati v dobri hrani, glasbi, modi, romantiki in še čem. Prav to smo želeli pokazati z našo prireditvijo, na kateri sta si vse našteto privoščili naši Giovanna (Špela Alič) in Fiorella (Jerca Tehovnik). Vsi skupaj smo na prireditvi lahko prisluhnili italijanski himni, popevkam ter klasičnim skladbam, nasmejali smo se moderni različici Romea in Julije, spoznali italijanske športnike, videli Ostržka, malo starejša dekleta so nam predstavila najnovejšo italijansko modo, mlajši otroci pa so Italijo predstavili s plesom. Po dopoldanski prireditvi, na kateri sta nas obiskala tudi gospod župan Franc Setnikar in predsednik krajevne skupnosti gospod Marjan Pograjc, pa vsega še ni bilo konec. Sledila je še tekma v odbojki med Italijo in Slovenijo, na kateri so se pomerili zaposleni (Italija) proti učencem (Slovenija). Kaj pravite, kdo je zmagal? Popoldne smo prireditev ponovili za starše, ki so si ogledali še razstavo, učenci pa so jim ponudili tudi tipično italijansko hrano – pico.

Del našega raziskovanja in predstavljanja Italije vključuje tudi projekt Evropejčki na Vrhniki, v okviru katerega sodelujemo z različnimi ustanovami z Vrhnike in okolice. Šole, vrtci in dom upokojencev predstavljajo države Evropske unije, tako da vsaka ustanova državo, ki jo je raziskovala, predstavi z izdelki na stojnici in kratko točko na skupni prireditvi. Več o tem si boste prav gotovo lahko prebrali v naslednji številki Našega časopisa.

Prepričani smo, da smo se letos vsi, tako otroci kot tudi odrasli, naučili marsikaj novega o Italiji. Morda smo dobili dobro idejo za počitnice, predvsem pa naj nam ostanejo v spominu besede, ki jih je vredno upoštevati: "Cogli l’attimo" (dobesedni prevod: izkoristi dan) ali uživajmo življenje!"

Zvonka Španger

Oglejte si tudi