Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Vrtec pri OŠ Polhov Gradec na 3. srečanju v sklopu projekta Comenius na Poljskem

V okviru projekta Comenius z naslovom Untold stories of children and culture, ki ga izvajamo v vrtcu pri OŠ Polhov Gradec, je v tednu od 6. do 10. maja potekalo že tretje srečanje, in sicer na Poljskem, v mestu Piła. Na srečanje se je 6 vzgojiteljic odpravilo s kombijem. Potovanje je bilo sicer naporno, a je bilo vse poplačano z uspešnim nadaljevanjem tedna.
V ponedeljek smo se najprej spoznali z vsemi predstavniki preostalih držav, Turčije, Španije, Bolgarije in Poljske, ter se odpravili proti šoli, nedaleč stran od hotela, v katerem smo bivali. Že ob vstopu v šolo smo opazili številne zastave držav, ki sodelujejo v projektu, in lep napis za dobrodošlico. Odpeljali so nas v telovadnico, kjer so pripravili res velik sprejem z nagovorom ravnatelja ter pevskimi in plesnimi nastopi otrok. Po sprejemu je sledil ogled šole (učilnic, telovadnic, igrišča, Comeniusovega kotička). Šola je nova, saj je približno pred tremi leti popolnoma pogorela. Dobro je opremljena z različnimi pripomočki in vsem, kar potrebuje za pouk. Zaposleni so ponosni na športne dosežke svojih učencev, zelo pa se posvečajo tudi učencem s posebnimi potrebami. Po ogledu šole so sledile ustvarjalne delavnice. Razdelili smo se v dve skupini; v prvi smo izdelovali izdelke iz gline in na karton narisali eno od značilnosti naše države (izbrali smo si Bled), udeleženci druge skupine pa so z barvami slikali na skodelice, strigli prtičke iz pisanega papirja in izdelovali voščilnice. Pozneje sta se skupini zamenjali, tako da smo vsi sodelovali na vseh delavnicah.

Torek je minil pretežno v znamenju športnih dejavnosti, na urniku pa so bile tudi predstavitve tistega, s čimer smo se predstavniki držav ukvarjali vsak v svoji šoli oziroma vrtcu. Najprej smo predstavili zgodbe o zdravju otrok (nekateri prek powerpointa, drugi na plakatih ipd.). V našo predstavitev je bila vključena zgodba o zdravju oz. nesreči deklice, predstavili smo, kako v vrtcu skrbimo za zdravje otrok, ter prikazali zgodbo o stonogi Berti in predvajali posnetek dramatizacije te zgodbe, ki so ga pripravile naše vzgojiteljice z otroki. Po zanimivih predstavitvah smo odšli ven, na igrišče, kjer so pripravili Festival zdravja, ki ga na šoli organizirajo vsako leto. Zunaj so bili zbrani otroci in učitelji, ena od učiteljic pa je povezovala program. Najprej so otroci zapeli in zaplesali ob pisanih padalih. Za vsako državo so organizatorji pripravili drevo, magnolijo, ki jo je ekipa posamezne države po končanem uvodnem programu posadila pred šolo. Zatem smo se vrnili na igrišče, kjer je sledil kratek tek (na 500 metrov) v okolici šole. Sodelovali so otroci in učitelji, pridružili pa smo se jim lahko tudi mi. Po končanem teku je sledil še program, ki je vključeval skupinski ples oz. vadbo – zumbo. Nato smo se vrnili v prostor, kjer so potekale pogostitve in predstavitve tradicij vseh držav; predstavili smo izbrano legendo ter povedali nekaj o kresovanju, jurjevanju in porokah v Sloveniji, pa tudi, kako sprejemamo goste, ko pridejo na obisk v naš dom. Predstavitev smo popestrili s posnetki, ki so jih pripravile naše vzgojiteljice. Ta dan so prišli na vrsto tudi ogledi učnih ur; razdelili so nas po državah in predstavniki našega vrtca smo si ogledali zanimivo uro joge. Zvečer pa smo se razvedrili in se med seboj nekoliko bolje spoznali pri večerji, ki so jo gostitelji pripravili v našem hotelu. Presenetili so nas tudi s pevskim nastopom ob spremljavi harmonike, pri čemer nas je pevka očarala s svojim močnim glasom in prepevanjem značilnih poljskih pesmi.

Sreda je bila dan, ki smo ga pretežno preživeli v mestu. Najprej so nas odpeljali na sprejem k županu oz. podžupanji in na ogled mestnih stavb. Predstavili so nam mesto Piła, katerega zanimivost je tudi zeleni del mesta, v katerega ni dovoljeno posegati. Popeljali so nas po pisarnah, tudi v bunker, v gledališče in nam pokazali dvorane, kjer sprejemajo goste; predstavili so nam izobraževalni sistem, nas obdarili, tudi mi pa smo svojo državo predstavili z darilom za višje predstavnike mesta. Sledila je zelo zanimiva delavnica, ki so se je razveselili predvsem ljubitelji čokolade. Odpeljali so nas namreč v čokoladnico, kjer so nam pokazali, kako se oblikujejo figure iz čokolade, ter nam pripravili pokušino vroče čokolade in fondija. Sledil je še zabavnejši del tedna, in sicer bovling, v katerem je bila naša ekipa kar uspešna.

Četrtek pa je bil dan za izlet in ogled znamenitosti Poljske. Odšli smo v Osiek, kjer je na ogled stara poljska vasica z značilnimi zgradbami in svojevrstno arhitekturo. V teh stavbah smo si ogledali star način mesenja kruha, izdelovanje masla, kovanje podkev, stare mline ipd. Ogled je bil zelo zanimiv, saj je bilo v Sloveniji življenje v starih časih podobno in smo lahko obe tradiciji primerjali. Po izletu smo se vrnili v šolo, kjer je sledila evalvacija projekta in tokratnega srečanja ter ogled slik, ki so bile narejene tekom tedna. Na koncu pa smo se poslovili, pri čemer smo že dobili vabilo na naslednje srečanje, ki bo novembra v Španiji.

Iz Poljske smo odšli z dobrimi vtisi. Gostitelji in tudi drugi ljudje so bili zelo prijazni in so nas lepo sprejeli. Pripravili so pester in zanimiv program, v katerem je vsak lahko našel nekaj zanimivega zase. Vsaka država se je pri predstavitvah svojega dela zelo potrudila; te so bile zelo zanimive in raznolike, ugotovili pa smo tudi nekaj podobnosti med državami, predvsem pri tradicijah (npr. poroke, kresovanje). Tako se že veselimo novega srečanja in pridobivanja novega znanja o drugih državah.

 

Katarina Možek, Nataša Peljhan, Darja Malovrh, Dragica Trobec, Matejka Krvina, Mateja Maček, Rajko Tominec

Oglejte si tudi