Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za ponedeljek, 23.01.2017

pretežno oblačno
Danes bo v hribovitem svetu precej jasno, po nižinah v notranjosti pa bo večji del dneva oblačno ali megleno. Prehodno bo nekoliko bolj oblačno tudi na Primorskem. Najvišje dnevne temperature bodo od -5 do 2, na Primorskem do 10 stopinj C.
-8°C | -3°C
torek, 24.01.2017
-7°C | 0°C
sreda, 25.01.2017
-7°C | -1°C
četrtek, 26.01.2017
-8°C | 1°C
petek, 27.01.2017
-10°C | -3°C
Opozorila
Ponedeljek, 23.1.2017 ob 10h
Dodatnega opozorila ni.
-8°C
-3°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Šolstvo

OŠ Polhov Gradec v projektu Comenius


ŠOLSTVO

| |
28.05.2013      10:42
A A

OŠ Polhov Gradec v projektu Comenius


V šolskem letu 2011/12 se je naša šola vključila v evropski projekt Comenius. V našem projektu so sodelovale Poljska, Turčija, Romunija, Grčija in Slovenija. In čemu je sploh namenjen projekt Comenius? Predvsem dvigu kakovosti šolskega izobraževanja v Evropi; omogoča spoznavanje in razumevanje evropske kulturne in jezikovne raznolikosti ter mladim pridobivanje osnovnih spretnosti in kompetenc, potrebnih za njihov osebni razvoj, za prihodnje zaposlovanje in aktivno evropsko državljanstvo.


Deli:

V praksi je projekt Comenius na naši šoli potekal nekako takole: vsi učenci višjih razredov smo imeli možnost, da se vključimo vanj. Razdelili smo se v tri skupine. Vsaka skupina je obiskala eno izmed držav in tam preživela čudovit teden, Romunijo pa so obiskali le učitelji. Seveda so bile za to potrebne tudi priprave. V vsaki državi je bila izbrana določena tema: zgodovina našega kraja, tradicionalni izdelki, praznovanja, plesi in hrana. V šoli smo pripravili predstavitve na določeno temo in v državi, ki smo jo obiskali, s predstavitvijo postopoma prikazali našo prečudovito Slovenijo. Poleg predstavitve svoje države smo spoznavali nove kulture, tradicionalno hrano, znamenitosti kraja, se učili in spoznavali nove jezike, utrjevali svoje znanje angleščine ter seveda ustvarjali in spletali nova prijateljstva. Slovenija je bila zadnja gostiteljica v tednu od 22. do 26. aprila 2013.

Vesela sem, da sem se projekta udeležila, saj sem spoznala veliko novih kultur in skovala veliko prijateljskih vezi. Moramo pa se zahvaliti tudi učiteljem, ki so se na projekt prijavili in nam omogočili, da smo lahko prisostvovali tudi mi. Zahvala pa gre tudi vsestranski podpori gospe Albine Jerman Slabe.

Maša Setnikar, 8. b

Tema zaključnega srečanja naše skupine v okviru projekta Comenius je bila kulinarika, zato smo želeli svojim gostom predstaviti vso pestrost in raznolikost slovenske kuhinje. Da ne bi ostali le pri besedah, smo hrano tudi nabirali in kuhali, s še večjim veseljem pa seveda – jedli. Tako smo okušali sodobne urbane jedi, pa tudi tradicionalne krvavice, štruklje, krompir in repo. Z vso previdnostjo smo se lotili divje hrane s travnika in ugotovili, da ni le zdrava, temveč tudi dobra. Uglajeno smo pili čaj z grofom Blagajem in kramljali ob kraljevem kruhu z vrtničnim maslom, se posladkali z blejsko kremno rezino in se pustili zapeljati vonjavam istrske kuhinje …

Drug drugemu smo predstavili tradicionalne jedi svojih držav in jih ob dnevu šole ponudili vsem obiskovalcem. Da pa ne bi prehitro pozabili vsega skupaj, smo izdali skupno kuharsko knjigo, v kateri vsaka država predstavi nekaj svojih najbolj znanih tradicionalnih jedi, divjo hrano in način konzerviranja. Še posebno ponosni smo na poglavje o medu, saj je prav med tisto skupno živilo, ki pomembno zaznamuje kulinariko vseh petih držav.

Naslov knjige je The Scent of our Country's Cuisines. Za zdaj je na voljo le v angleščini, dobite pa jo v elektronski obliki na naši spletni strani. Lahko se pohvalimo, da je zelo lepo oblikovana in zanimiva, če boste po njej kaj skuhali, bo pa tudi – uporabna!

Darinka Orel, urednica knjige in vodja zaključnega srečanja Comenius

 

Prvi dan obiska so učenci prišli v šolo s svojimi gostitelji in se z njimi odpravili v matične učilnice. Pozneje pa so imeli v razredih predstavitev svoje države. Po malici je v šolski avli potekala prireditev, na kateri so se predstavile vse sodelujoče države. Nato so naši gostje nadaljevali predstavitve po razredih. Popoldne smo jih popeljali na ogled Polhovega Gradca in se pozneje pridružili grofu Blagaju ob skodelici čaja. Okoli pete ure so naši gostje odšli domov z gostitelji in njihovimi starši.

V torek so učenci in njihovi gostitelji lahko prisostvovali pouku in začutili utrip slovenske osnovne šole. Po malici smo odšli na sprehod do čebelnjaka. Tam smo pokusili slovenski med in medene izdelke ter se udeležili delavnic. Ko se je dan prevesil v popoldan, smo se odpravili v Ljubljano in se sprehodili po starem mestnem jedru. Lakoto smo si potešili v prijetni piceriji ob Ljubljanici. Pridružil se nam je vodič in nam razkazal znamenitosti naše prestolnice. Dan smo zaključili s prijetno vožnjo po reki Ljubljanici.

Sreda se je začela z obiskom šolske knjižnice, nadaljevala pa z nabiranjem divje hrane z našim vrhunskim poznavalcem Dariem Cortesejem. Nabrani čemaž, koprive in rožice so postali čudovit obrok, ki smo ga pojedli v grajskem parku. Nato smo se odpravili na Gorenjsko, kjer smo se najprej ustavili v Radovljici. Tu smo se sprehodili skozi mesto in si privoščili slastno kosilo; na jedilniku so bile tokrat slovenske tradicionalne jedi. Sledil je prijeten sprehod skozi sotesko Blejski Vintgar, večer pa smo pričakali ob prelepem Blejskem jezeru. Pika na i je bila seveda nadvse okusna kremna rezina, ki je našim gostom zelo ugajala.

V četrtek smo v šolo prišli malo pozneje in se odpravili v šolsko kuhinjo. Pripravili smo tradicionalno hrano, ki je bila pozneje na voljo učencem, učiteljem in preostalim obiskovalcem v avli, saj je bil tega dne dan šole in hkrati dan odprtih vrat, kar pomeni, da so se delavnicam, pogostitvi in tudi poznejši prireditvi lahko pridružili tudi starši in drugi družinski člani ter seveda slavnostni gostje. V naši skupini so bile kar tri ENO šole, zato smo skupaj posadili drevo miru in prijateljstva. Popoldne so potekale različne delavnice, sledila pa je še zaključna prireditev, na kateri so se predstavili udeleženci posameznih držav. Za predstavitev so izbrali tradicionalne plese, ki izvirajo iz njihovih držav. Za konec so se učenci posameznih držav pomerili v kvizu, kjer so lahko pokazali svoje znanje o sodelujočih državah. Vsak dvom o zmagovalcu je seveda odveč, zmagali so naši tekmovalci! Sledilo je še medsebojno obdarovanje ter zahvala ravnateljice in gospoda župana.

Zadnji dan druženja smo odšli v Postojnsko jamo. Popoldne smo se odpravili še v Fieso in se pozneje sprehodili po Piranu. Po okusnem kosilu smo imeli nekaj prostega časa, nato pa smo se odpravili domov. Naše druženje se je tako žal končalo, vendar smo veseli, da smo spoznali veliko prijetnih ljudi in dobili nove prijatelje, s katerimi se zagotovo nismo videli zadnjič. Zahvaljujemo se vsem, ki ste na kakršenkoli način pomagali soustvariti nepozabni teden medsebojnega spoznavanja in učenja.

Marjeta Malovrh, Mirjam Tominc in Maša Setnikar, 8. b




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Dobrova-Polhov Gradec!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Virtualni asistent
Naš časopis
Številka: 444
Izšla: 19.12.2016
Poglej Pdf
Koledar dogodkov Preglej vse
Januar 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1
23.01.2017
Danes ni dogodkov.

Bodite prvi pri oddaji mnenja.