Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Profesionalna gozdarska oprema pr' Ferjan

Stane in Marinka Košir sta zelo napredna kmeta, njuna ekološka kmetija pr' Ferjan na Brišah je bila že večkrat predstavljena javnosti – že leta 2008 zaradi sončne elektrarne na strehi z močjo 62 kW, pa zaradi proizvodnje lesne biomase (sekancev) za toplarno Ljubljana in tudi pomoči slovenski vojski pri odstranjevanju posledic žleda.
Na dvorišču pa je novost zgledno urejen čebelnjak s 24-imi panji in lepo poslikanimi panjskimi končnicami, ki jih je poslikala ga. Jurček iz Zaklanca! Veselje do čebel je predvsem na strani Marinke – v čebelnjaku je uredila ležišče, da med počitkom vdihuješ aerosol iz panjev čebel, kar zelo blagodejno vpliva na kožo, dihala in živce - apiterapija je v Nemčiji priznana in priljubljena »domača lekarna«. Čebelarsko društvo Dolomiti je januarja  letos podelilo Marinki Košir odlikovanje z redom Antona Janše tretje stopnje za posebne zasluge za dvig slovenskega čebelarstva.

V soboto, 21. junija, na najdaljši dan v letu, sta na svoji veliki kmetiji gostila podjetje TPGozd iz Ljubljane in njihove velike stroje za profesionalno obdelavo lesa. Nizkocenovnih izdelkov tu nismo videli, so pa v teoriji in praksi predstavili nakladalne prikolice z žerjavi, nekaj vrst drobilnikov lesa, pa rezalne glave, ki se montirajo na manjši bager in odščipnejo manjše drevje … Razstavili so tudi več vrst motork, vitlov in delovnih zaščitnih oblek. Organizirali so nagradno igro, v kateri se je več kot 200 obiskovalcev potegovalo za glavno nagrado, protivrezne hlače v vrednosti 70 evrov, in nekaj manjših nagrad. Iz velikega plinskega kotla pa je dišalo kot na veselici. Poleg hrane so poskrbeli tudi za srečelov in seveda glasbo – kadar niso bili zvočniki uporabljeni za razlago delovanja posameznih hidravličnih strojev, o katerih lahko sicer mali slovenski kmet večinoma le sanja ... Ampak sanj nam ne morejo vzeti, mar ne?

Več informacij dobite na naslovu www.tpgozd.si in tel. številki 040 375 512.

 

Sebastjan Vehar

Oglejte si tudi