Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Javni zavod Polhograjska graščina novim izzivom naproti

V začetku letošnjega leta se je prvič sestal novi Svet Javnega zavoda Polhograjska graščina (v nadaljevanju JZ Polhograjska graščina), ki ga je konec lanskega leta na 9. redni seji imenoval občinski svet ustanoviteljice – Občine Dobrova - Polhov Gradec. Potrdil je novo vodstvo in program dela ter snoval nove ideje in smernice.

Polhograjska graščina daje občini Dobrova - Polhov Gradec in njenim občanom poseben pečat. Če bi objekt lahko govoril, bi zagotovo znal povedati številne zanimive zgodbe o dobrih in slabih časih, o ljubezni in sovraštvu, o vzponih in padcih, o dobroti in maščevanju, o bogastvu in revščini. A nekatere zgodbe bodo za vedno ostale skrite za mogočnimi zidovi tega gradu, druge pa so na srečo ali opomin ostale nekje zapisane ali se prenašajo preko ustnega izročila. Mnoge so lahko v izziv tudi snovalcem novih zgodb, da bodo znali ohraniti čas preteklosti in ga ponesti bodočim rodovom.  

Da bi bogato dediščino ohranili, jo še naprej vzdrževali in ji znali povrniti ugled, kot ga je nekdaj graščina že imela, se že vrsto let trudijo tudi v okviru JZ Polhograjska graščina. V Polhograjski graščini zadnjih osem let domuje Muzej pošte in telekomunikacij, ki ga sedaj krajani  že dobro poznajo, JZ Polhograjska graščina pa ima vse od ustanovitve 1992 vlogo voditelja in koordinatorja različnih dejavnosti in programov, katerih cilj je ohranjati kulturno dediščino in osrednji kulturni spomenik Polhovega Gradca, širiti prepoznavnost graščine in kraja kot celote, da postaja točka za povezovanje in sodelovanje v kraju in tudi širše. S temi cilji je zaznamovan tudi program dela, ki ga je s koncem januarja potrdil na novo potrjeni Svet JZ Polhograjska graščina. Tega po novem sestavljajo Tončka Dolenc, Franci Laznik, Marjan Malovrh, Barbara Rednak Robič, vodenje pa je po potrditvi članov Sveta prevzela Ana Oblak. Svet zavoda ima nalogo, da pripravi in sprejme program dela in finančni načrt ter dosledno spremlja izvajanje programa. Za izvajanje le-tega ter usklajevanje preostalega operativnega dela znotraj JZ pa je zadolžen direktor Zavoda, za kar je bil kot vršilec dolžnosti s koncem leta 2015 imenovan Gregor Čuden.

Že na prvem srečanju Sveta JZ Polhograjska graščina je bilo opaziti in čutiti skupno željo in vizijo, ki so jo tako člani Sveta JZ Polhograjska graščina kot v. d. direktorja zapisali v sklep, in sicer kot prizadevanje za nadaljevanje že utečenih dejavnosti ter hkrati skrb za razvoj in nadgradnjo programov dejavnosti v okviru finančnih možnosti, ki jih ima zavod na razpolago.

Novo vodstvo se zaveda, da je njihov uspeh v veliki meri odvisen tudi od prisotnosti in soudeležbe krajanov in občanov, zato vas vse prijazno vabijo, da spremljajte dejavnosti in dogodke ter se udeležite čim več različnih prireditev v graščini in njeni prelepi okolici. Tudi tako boste podprli prizadevanja in delovanje JZ v smeri,  da postane in ostane osrednja povezovalna točka za kulturne in spremljajoče dejavnosti v kraju ter prepoznavna blagovna znamka občine Dobrova - Polhov Gradec.

 

Več o samem programu in o dejavnostih ter dogodkih v Polhograjski graščini si lahko preberete na spletni strani www.grad-polhovgradec.si ali na Facebook strani Polhograjska graščina ter v Našem časopisu, kjer bomo o tekočih stvareh redno poročali, o prihajajočih pa vas zvesto seznanjali.

 

Nadja Prosen Verbič

foto: Vili Koprivec

Oglejte si tudi